Gyűrűzik

2023.01.16. 17:30

Már van gyanúsítottja a Tarna kiszivattyúzásaként elhíresült ügynek

A környezetvédők szeretnék, ha visszavonnák a borászat Telekessy-díját.

Sz. M. L.

Vízelvezetők a Tarnánál

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Portálunkhoz eljutott egy ügyészségi dokumentum, amely szerint a Debrői Tóth és Tóth Borászat tulajdonosa ellen természetkárosítás miatt zajlik ügyészi felügyelet mellett büntetőeljárás a Füzesabonyi Rendőrkapitányságon. Ez azt jelenti, hogy annak az ügynek, mely során az eddigi sajtóhírek szerint tavaly nyáron Aldebrőn egy borászat a katasztrófavédelem határozata szerint engedély nélkül kiszivattyúzta a Tarna vízét – már van gyanúsítottja.

– Érdeklődésére válaszolva tájékoztatom, hogy a kérdéses nyomozásban – ami jelenleg vizsgálati szakban zajlik ügyészi irányítás mellett a Füzesabonyi Rendőrkapitányságon – 2022. december 20. napján került sor gyanúsítotti kihallgatásra. Ennek során a gyanúsított panasszal élt, amit a járási ügyészség határozattal elutasított. A gyanúsított vallomásának tartalmáról és a már elvégzett, illetve a még tervezett nyomozati cselekményekről az ügyészség a nyomozás eredményességének érdekében nem adhat részletesebb tájékoztatást – közölte dr. Konkoly Thege László, a Heves vármegyei főügyészség sajtószóvivője, címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész.

Az ügyészségi levél szerint a Tarna kiszáradásakor, annak védelmében fellépő civilek egy indítványát elutasította a vádhatóság. Ebben arra kérik a hatóságokat, hogy zárják ki az ügyből a védőként eljáró dr. Gondos Istvánt, aki nemcsak ügyvéd, de kormánypárti füzesabonyi önkormányzati képviselő és a Heves Vármegyei Közgyűlés korábbi alelnöke. Bóday Pál, a Kápolnai Macskaárvaház vezetője kérdésünkre az indítványt azzal magyarázta, hogy a politikus védői szerepe összeférhetetlen, hiszen neki – közpénzből fizetett helyi politikusként – a helyi közjóért, nem pedig egy természetkárosító büntetésének az enyhítéséért kellene dolgoznia.

– Amennyiben ezt újra elutasítják, akkor arra kérjük, hogy a jövőben képviselőként ne ténykedjen dr. Gondos István. Hiszen a bírósági tárgyaláson a tanúknak is kellemetlen egy ismert politikus kérdéseire válaszolni. Szégyenteljes és erkölcstelen, hogy egy rendkívül súlyos, jelentős társadalmi felháborodást kiváltó ökológiai bűncselekménnyel gyanúsított cég képviselőjét védi ügyvédként a Tarna ügyben. Ezzel megszegi önkormányzati képviselői esküjét, amelyben a közjó szolgálatára és előmozdítására tett ígéretet, ráadásul amennyiben a jelenlegi formában: befolyásos, ismert - és hírhedt - helyi politikusként látja el ügyvédi feladatait meggyőződésünk szerint nehezíti a bizonyítást, adott esetben pedig személye félelmet kelthet egyes, az ügy szempontjából fontos tanúkban. Felszólítjuk ezért Gondos Istvánt, hogy mondjon le önkormányzati képviselői mandátumáról, ellenkező esetben, részletesen indokolt és okadatolt méltatlansági indítványt terjesztünk elő az ügyében. Egyébként a debrői Tóth és Tóth borászat korábban Telekessy István Területfejlesztési Díjat kapott a borászat tulajdonosa, 2019-ben, Szűcsné Major Ildikó, a Jobbik Magyarországért Mozgalom akkori közgyűlési képviselőjének felterjesztésére. Levélben arra kérjük Juhász Attila Simont, a vármegyei önkormányzat elnökét, hogy ezt vonja vissza, hiszen sem a díj hírnevéhez, sem további birtokosaihoz nem méltó, hogy a borászat tulajdonosai erre hivatkozva próbálták gyanún felül állónak feltüntetni magukat az ügy kirobbanásakor – emelte ki.

A tulajdonosok nem kívántak reagálni a díjjal kapcsolatos kérésre, s dr. Gondos Istvánhoz, ügyvédjükhöz irányították portálunkat, aki cikkünk elkészültéig még nem reagált a fentiekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában