Pályázat

2023.01.04. 18:09

Bölcsőde építésére nyert el európai uniós támogatást Szilvásvárad

Egycsoportnyi kisgyermek járhat az intézménybe, ha elkészül.

T. B.

Szaniszló László mutatja, hogy hová tervezik a szilvásváradi bölcsődét

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

 Az önkormányzat még az előző év elején nyújtotta be a fejlesztési ötletét a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz pályázati kiírásban, és 250 millió forint elnyerését tűzte ki célul. Végül novemberben bírálták el pozitívan a pályázatukat, a támogatási összeg pedig 250 millió forint lett, ennek 85 százalékát fizeti az Európai Unió, a többit a magyar költségvetésből pótolják hozzá. 

Az önkormányzat egy egycsoportos, tizenkét férőhelyes intézményt tervez, amelyet helyi és környékbeli gyerekekkel töltenének meg. 
A 170 négyzetméteres épületet a Park utcába, az óvoda mellett található önkormányzati területre, egy ifjúsági szálláshely mellé tervezik, attól leválasztva. A bölcsőde kiegészítené a gyermeknevelési intézményrendszert, az óvoda mellett épülne, és annak épülete felől is megközelíthető lesz, így akár egyszerre is leadhatók lesznek az ovis és a bölcsis gyerekek. A bölcsőde udvarán játszótér létesül, mellette pedig parkoló segítené a szülőket, az étkeztetéshez a közeli főzőkonyha miatt csak tálalókonyhára lesz szükség. 

Az elnyert pénzből a projekt beadásakor azt remélték, az építkezésen túl az intézmény berendezésére, eszközök beszerzésére is futja majd. A projekt adatlapja szerint a bölcsődét ebben az évben kellene megépíteni, de sok függ a közbeszerzéstől, illetve attól is, hogy az eredményes lesz-e, azaz a kivitelezők meg tudják-e valósítani a korábban tervezett költségvetésből az intézményt, vagy önerő biztosítására, esetleg a támogatási összeg növelésére lesz szükség. 

Korábban Szaniszló László polgármester a portálunknak elmondta, hogy a helységükben évente tíz gyermek születik, de számítanak a nagyvisnyói gyermekekre is, illetve azon szülők részéről is mutatkozik igény a szolgáltatásra, akik más hevesi vagy borsodi településről járnak Szilvásváradra dolgozni. 

A környéken csak Bélapátfalván van bölcsőde, de ott is túligénylés van. A ­Központi Statisztikai Hivatal szerint egyébként a Bélapátfalvi járásban a 2015–2021 közötti időszakban évente 60–70 újszülött jött a világra.

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában