Ökumenikus imahét

2023.01.18. 08:44

Egerben is zajlanak az ökumenikus nemzetközi imahét eseményei

Hétfőn dr. Ternyák Csaba egri érsek hirdetett igét az evangélikus templomban.

Sz. Sz. I.

Áldást mondott Demkó Balázs (balról), Tóth Imre, Zentai László, Aklan Béla Sándor (hátul) és dr. Ternyák Csaba

Forrás: Szent István Televízió

Vasárnap megkezdődött Egerben is az idei ökumenikus nemzetközi imahét, amely a keresztény egyházak világszerte közös rendezvénysorozata. Az évente januárban sorra kerülő eseménysorozaton a megyeszékhelyen hagyományosan valamennyi felekezet a saját templomában indította a programot. Hétfőn az evangélikus templomban folytatódtak az események. Az Egri Főegyházmegye tájékoztatása szerint Aklan Béla Sándor, a liturgiát vezető evangélikus lelkész köszöntötte a jelenlévőket, majd a különböző felekezetek képviselői olvasták fel a Szentírás egyes részeit. Igehirdetésében dr. Ternyák Csaba egri érsek kiemelte, hogy az évről évre visszatérő ökumenikus imahét mindig újabb alkalom a találkozásra, egymás barátként való köszöntésére, a közös imádkozásra és más felekezetű papok, lelkipásztorok prédikációinak meghallgatására.

– Nem menthetjük fel magunkat Jézus szavai alól, melyek nem csupán kortársaihoz szóltak: a külsőséges vallásosság elemeitől, a törvények kijátszásától tartózkodnunk kell. A parancsok, előírások hierarchiájában a legfontosabb a szeretet erénye. A jog, az irgalom, a hűség sem elvont fogalmak, ezek valódi tartalmát kell szem előtt tartanunk, képmutatás nélkül. Összekuszált világunkban mindannyian érezzük, hogy milyen nagy szükség van a jó cselekedetekre és az igazság keresésére. Az az érzésünk, mintha a világ, az ember egyre távolabb kerülne Istentől, és egyre inkább az önzés és az igazságtalanság uralkodna. Az pedig különösen veszélyes, ha mi keresztények úgy teszünk, mintha mi különbek lennénk a világnál, holott mi is éppen pontosan ugyanolyanok vagyunk. Képmutatás az is, amikor magunkat jobbnak állítjuk be, mint amilyenek valójában vagyunk és ez a legsúlyosabb visszaélések egyike. Ne hazudjuk magunkat jobbnak, mint amilyenek vagyunk – fogalmazott dr. Ternyák Csaba.

A befejező imádság előtt Patkós Attila szavalta el nemzeti imádságunkat, a Himnuszt. A záró áldást a jelen lévő felekezetek papjai, lelkipásztorai – Demkó Balázs görögkatolikus, Zentai László baptista, Tóth Imre református lelkészek, valamint Aklan Béla Sándor és dr. Ternyák Csaba – mondták.

Az ökumenikus imahét Egerben kedden a Bazilikában Aklan Béla Sándor igehirdetésével folytatódott. Szerdán a Szent II. János Pál pápa Evangelizációs Központban Tóth Imre, csütörtökön a ciszter templomban Demkó Balázs, pénteken a minorita templomban Zentai László, szombaton pedig a református templomban Ailer Gellért római katolikus plébános hirdet igét.






 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában