Büdzsé

2023.01.04. 21:35

Megduplázták a Szilvásváradon is forgatott tatárjárásos film költségvetését

Több mint egymilliárd kétszázmillió forinttal drágult a Szilvásváradon is forgatott tatárjárásos film költségvetése.

T. B.

Forrás: beküldött

A decemberben Szilvásváradon is forgatott 1242 - A Nyugat kapujában című film további egymilliárd 232 millió forint gyártási támogatást kapott a Nemzeti Filmintézettől, vette észre a december 13-i döntést a filmhu magazin. A tatárjárásról szóló, nemzetközi koprodukcióban készülő történelmi film így megduplázta a magyar részről érkező gyártási költségét.

Soós Péter rendező a tatárjárás sorsfordító momentuma idején játszódó magyar-mongol-angol-ausztrál koprodukcióban készülő filmje nemzetközi stábbal forog műteremben, Szilvásváradon, Visegrádon, illetve a Pilisben. A Filmhu szerint az NFI által támogatott produkciók általában a megítélt gyártási támogatásból gazdálkodnak, és bár ugyan előfordul, hogy utólagos támogatásért folyamodnak, ám szokatlan, hogy egy gyártási szakaszban lévő produkció ilyen magas többlettámogatásban részesülhetett.

A portál megkérdezte Sipos Kornélt, a film producerét, aki azt válaszolta, 2021 decemberében adták be a pályázatot, amit áprilisban fogadtak el, és augusztus végén írtuk alá a szerződést. Azóta viszont jelentős drágulás történt, megszűnt a KATA és romlott a forint árfolyama is, a külföldi szereplők pedig dollárban kapják a fizetésüket, a dátumokat nem tudták volna tolni.

A Filmhu szerint az összesen 2,5 milliárd forintos támogatással a produkció az NFI-éra legdrágább magyar történelmi filmjei közé került. A producer azt is elárulta a szaklapnak, hogy a koprodukciós partnerek támogatásával és a harminc százalékos filmszakmai adókedvezménnyel együtt az alkotás költségvetése eléri a tízmillió dollárt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában