Csendháborítás

2023.01.27. 19:21

Megelégelték Váraszón a zajongást, nyugalmat szeretnének

Váraszó csendes kis falu. Sok lakosnak elege lett a hangoskodókból. Az önkormányzat mostantól szigorúbban betartatja a helyi rendeletet.

B. K.

Váraszón az utóbbi napokban újra előkerült a hangoskodás témaköre. Az utóbbi időben a panaszok nagy része abból adódott, hogy páran úgy hallgatnak zenét, hogy azt a szomszédokon túl a 20-50 méterre lakók is „élvezhették”.  Amikor ez ellen valakik szóltak, azon felháborodtak, támadásnak vették a hangoskodók.

Vincze Ferenc polgármester az önkormányzat Facebook-oldalán arról tájékoztatta a lakosságot, hogy a lakossági panaszok nyomán határozottabban lépnek fel a hangoskodókkal szemben. 

Erre vonatkozóan egyébként helyi rendelet is életbe lépett 2021. július 15-én, amelyről, úgy tűnik, egyesek megfeledkeztek, vagy nincs tudomásuk róla. Márpedig az nyilvános, mindenki elolvashatja az abban foglaltakat a polgármesteri hivatalban, vagy a község hivatalos honlapján.  

Váraszó önkormányzatának képviselő-testülete a 3/2021. (VII. 9.) számú rendeletben szabályozta a zajkeltő berendezésekkel kapcsolatos tevékenységeket. A rendelkezésről akkor a lakosságot tájékoztatták, az egész írásos anyag mindenki számára hozzáférhető a mai napig.

A zajvédelemre vonatkozó helyi szabály lényege, hogy hétköznapokon este tíz órától másnap reggel hatig, szombatonként este nyolctól reggel hatig, illetve vasárnap és ünnepnapokon este hattól reggel hatig tartózkodni kell a mások nyugalmát megzavaró zajos tevékenységektől.   
Bevezetése azért vált szükségessé két évvel ezelőtt, mert már akkor is sok panasz érkezett az önkormányzathoz indokolatlan csendháborítás miatt.
A szabályozással nem a munkájukat végzőket akarták ellehetetleníteni – fűvágás, fa darabolás, építkezés-bontás, javítás, állatok gondozása, feldolgozása, közlekedés, kerti munka stb. –, hanem ezeket időbeli korlát közé szorítani. Azok ellen volt szükséges fellépni, akik indokolatlanul, a legkülönbözőbb váratlan időszakokban zavarták szomszédaik nyugalmát – írják a Váraszó közösségi oldalán

Voltak olyanok, akik rendszeresen hajnalban vágták a fát motoros fűrésszel, éjjel kaszálták a kertjüket, egyengették a vasat, vagy viselkedésükkel akár éjjel, akár nappal zavarták – zavarják a környezetükben lakókat.

Mostanában a fülrepesztő, kéretlen zenehallgatást unták meg a településen.
– Kedves érintettek! Azt kellene megérteniük, hogy közösségben élnek, másokra is tekintettel kell lenniük, és ha kedvük támad zenét hallgatni, azt úgy tegyék, hogy azzal ne zavarják a környezetükben élőket, különösen akkor, ha azt már korábban többször szóvá tették. Köszönettel tartozunk azoknak, akik a rendelet bevezetése óta betartják az abban leírtakat! A fentieket nem vitatémának szánták, azonban észrevételeiket, véleményüket a hivatalban, a nyilvános testületi üléseken, vagy a közmeghallgatáson bárki elmondhatja – írták meg Váraszó Facebook-oldalán.

Számos megyénkbeli településen van ehhez hasonló helyi rendelkezés. Aki megszegi, szabálysértési eljárásra számíthat.


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában