Szociális fa

2023.01.17. 07:00

Nagy szükség van rá, de sok feszültséget okoz a szociális tűzifa Hevesben

A legkésőbb február 15-ig kell kiosztaniuk a szociális tűzifát az önkormányzatoknak. Hiába az enyhe tél, van, ahol már elfogyott, s van, ahol még csak most kezdik az osztást.

Barta Katalin

Egyre nehezebb igazságosan elosztani a falvakban a lassan érkező szociális tűzifát

Forrás: Szabó Imre/Délmagyarország

Hiába az enyhe tél, egyre több ember fagyoskodik. Különösen a hátrányos helyzetű, észak-hevesi falvakban okoz egyre nagyobb feszültséget a  tüzelő  hiánya. Az ezerhétszáz lelkes Tarnaleleszen az elmúlt ősszel értesültek  arról,  hogy több mint 450 köbméterre jogosultak a Belügyminisztérium keretéből. Kovács Béla, a község polgármestere érdeklődésünkre elmondta, hogy  már tavaly nyáron lekötöttek bértárolásra 178 köbmétert, ezt időben ki  tudták osztani, a  fennmaradó  mennyiség  azonban szakaszosan érkezett, az utolsó adag pedig a napokban jött meg.

Folyamatosan szállítjuk a lakosságnak, de már  karácsony környékén többen jelezték,  hogy az egy-két köbméter elfogyott. Kénytelenek voltunk hozzányúlni  az  önkormányzati intézmények  fűtésére elkülönített  harminc köbméterhez is. Jelenleg ott tartunk,  hogy nagyjából négyszáz  család részesült  a keretből, de ez sem lesz elég. Bonyolítja a helyzetet,  hogy a szállítás ára is milliós tétel, s a helyi házhoz  fuvarozás is  horribilis összeg a megemelt üzemanyagárak miatt - sorolja a gondokat a falu első embere. Úgy véli, egyre nehezebb igazságot tenni az osztásban. Sok esetben méltányos lenne azoknak a kis nyugdíjasoknak is  adni a keretből, akiknek pár száz forinttal haladja meg a jövedelmük a megszabott össszeghatárt. Az is probléma, hogy az embereket természetesnek veszik a juttatást, és azt hiszik ingyen van, így azok is leszoknak az öngondoskodásról, akik magukért is jóval többet tehetnének.

Ezt erősítette meg Tuza  Gábor,  Sirok polgármestere is. Itt is folyamatosan zajlik  a szociális tűzifa kiszállítása. Megtudtuk, a téli szezonra  169 erdei köbmétert kapott a település, ehhez képest határidőre mindössze 114 kérelem érkezett be. A szociális bizottság a rendeletnek megfelelően, és az abban meghatározott időre elbírálta a kérelmeket, és meghozta a döntését. A beadott kérelmek közül 98 felelt meg a rendeletben meghatározott feltételeknek. Ennek megfelelően a három, vagy több gyermekesek három köbméter, a valamilyen fogyatékkal, vagy orvos által igazolt tartós betegséggel élők kettő köbmétert, a rendeletben meghatározott jövedelemhatár alatti jövedelemmel rendelkezők pedig egy köbméter tűzifát kaptak, kapnak. A kiszállítást január harmadikán kezdték el, s eddig a megítélt tűzifa támogatások nagyjából felét szállították ki, az önkormányzat saját járművével, díjmentesen.

Késve érkezik a megrendelt mennyiség

Kerecsenden is érezhető  a feszültség a tűzifa kiosztása körül. Itt is rengeteg a rászoruló ember, azonban a faluba a megítélt 370 köbméternyi fából eddig mindössze hetven köbméter érkezett.  Az önkormányzat dolgozóin napról napra nagyobb a nyomás. Minden nap türelmetlenül követelik az emberek a fát. Sári László polgármester érdeklődésünkre elmondta, az erdészet jókora késéssel kezdte kiszállítani a tüzelőt. Arra hivatkoztak, hogy a megnőtt lakossági igények kielégítése elsőbbséget élvez, s a csapadékos idő sem tette lehetővé a rugalmas kitermelést és  szzállítást. Egyelőre nem tehetnek mást, türelmet kérnek a lakosságtól. Amint érkeznek a tételek, azonnal megpróbálják azokat eljuttatni, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. 

A helyhatóságnak köbméterenként ezer forint plusz áfát hozzá kellett tenni a támogatási összeghez,  valamint az erdőről történő beszállítás költsége is az önkormányzatot terheli, csakúgy mint a kiszállítás költsége is. Ez összességében, mintegy 1,3 millió forint kiadást jelent a község büdzséjében.

Mindezek mellett az év közbeni árok, park, patakmeder takarításokból, a kiszáradt fák kivágásából begyűjtött mintegy negyven köbméter fát is  kiosztják a rászorulók között a tél folyamán.

A község vezetője szerint évről évre az  a tapasztalat,  hogy a jelenlegi rendszer egyre nagyobb feszültséget generál a lakosság körében. A legbosszantóbb az, hogy sokszor  azok követelik  leghangosabban a juttatást, akik szemmel láthatóan  nem élnek rosszul. Naponta autóval közlekednek, veszik a méregdrága cigarettát, a márkás italokat, de a  tisztességes munkához nem nagyon fűlik a foguk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában