Külső vagy belső?

2023.01.20. 13:56

Népszavazást tarthatnak az egri elkerülő út ügyében

Májusig, júniusig is elhúzódhat a szavazás.

Sz. M. L.

Az elkerülő út tehermentesítené Eger közlekedését

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Január 19-én népszavazási kezdeményezést adtam be Eger jegyzőjének az Egri Elkerülő Út tárgykörében – adta hírül Kovács F. László, az Egri Kertvárosért Civil Társaság képviselője. Mint írta, a kezdeményezést az utóbbi hetek hónapok történései miatt kellett elindítania. 

– Mint ismeretes, az egri elkerülő út nyomvonal változatai közül a belső, több ezer ember életét tenné tönkre. Ellenben a külső és általunk támogatott nyomvonal, a lakóházaktól kellő távolságban futna, a légszennyezés is kikerülhetne Egerből. Elenyésző, nagyjából 20 másodperc autós távolságra lenne a tervezett két nyomvonal egymástól. Az ügyben 2600 támogató aláírást gyűjtöttünk a külső elkerülő út megépítését kérve Magyarország Kormányától illetve a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-től – részletezte Kovács F. László.

Mint írják, úgy értelmezik, hogy a vármegyei kormányhivatal gyakorlatilag megsemmisítette az egri közgyűlés döntését, mellyel a képviselők a kertvárosiak mellé álltak. Ezzel arra utalnak, hogy Ignácz Balázs főispán törvényességi felhívást küldött a novemberi döntéssel kapcsolatban az önkormányzatnak. Hogy erre miért volt szükség, arról korábban beszámoltunk.

 – Egyre kisebb az esélyünk arra, hogy ésszerű döntést kapjunk a hamarosan döntést hozó tervtanácstól úgy, hogy figyelembe is vegyék a kérésünket – folytatta Kovács. F László. A népszavazást három kérdéssel tartanák. Az első, hogy egyetért-e a voksoló azzal, hogy Eger város közlekedési gondjainak enyhítése érdekében Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése a településrendezési eszközök módosítása során támogassa a 25. számú főút, Eger elkerülő szakasz megvalósítását. A második azt kérdezi, hogy az út nyomvonalváltozatai közül a településrendezési eszközök módosítása során kizárólag azt támogassa a közgyűlés, amely úgynevezett külső nyomvonalként az egri 0589/2 hrsz-ú ingatlanon halad keresztül, és amely az Újsor utcától, az Íj utcától és a Nagy-Eged utcától légvonalban legalább 500 méter távolságra húzódik. Az utolsó kérdésben arról dönthetnek az egri választópolgárok, hogy a közgyűlés készíttessen-e megalapozó közlekedési tanulmánytervet a 25. számú főút, Eger elkerülő szakasznak Eger belterületét nyugati irányból elkerülő nyomvonaláról.

A fenti kérdésekről a vonatkozó törvény szerint a helyi választási bizottság fog dönteni. Erre várhatóan a benyújtástól számított 30 belül kerül sor, de ez persze rövidebb idő alatt is megtörténhet. Amennyiben nem utasítják el egyik kérdést sem és hitelesítik azokat, akkor az aláírásgyűjtő ívek hitelesített mintapéldányait megkapja a kezdeményező. Népességarányosan a választók 20 százalékának szignóját kell összegyűjteni, erre szintén 30 napja van. Amennyiben ez összegyűlt és a kezdeményező leadja, újabb 45 nap áll rendelkezésére a választási bizottságnak, hogy ellenőrizze azok hitelességét. Ha megfelelő számú, hiteles aláírást sikerült gyűjteni, akkor ezt a helyi választási bizottság tájékoztatja polgármestert, aki pedig a képviselőket. Innentől újabb 30 napja van eldönteni a közgyűlésnek, hogy mikorra írják ki a népszavazást.

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában