Lakat

2023.01.10. 14:00

Úgy tűnik, szerda reggel bezár a Katona téri parkolóház

Mirkóczki Ádám nem hajlandó aláírni a szerződést, mert szerinte az károkozás. Oroján Sándor szerint azonban nem szabad bezárni, hiszen így sincs hely a belvárosban.

Szabadi Martina Laura

Parkolóház

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Az önkormányzat nem tulajdonosa és közvetlenül nem is vagyonkezelője a Katona téri parkolóháznak – közölte Mirkóczki Ádám polgármester. Részletezte, hogy miért nem akarja aláírni azt a szerződést, melyet az EVAT Zrt. előkészíttetett. Mint ismert, a Katona téri parkolóház magántulajdon, az önkormányzat évekig az EVAT-ot, mint vagyonkezelőt bízta meg az üzemeltetéssel, de a szerződés 2020-ban lejárt, azóta anélkül üzemeltetik. 

– Az Eger számára teljesen vállalhatatlan, és anyagilag kitermelhetetlen működési konstrukciót, ami már eddig is százmilliós károkat okozott az egri adófizetőknek, nem én találtam ki. Nem az én regnálásom alatt született, és nem is én írtam alá. Ezt az anyagi merényletet Eger ellen, a 2006-ban megválasztott képviselőkből álló közgyűlés követte el 2010 február 25-én. Az akkori képviselők közül felhívom a figyelmet az MSZP-s Jánosi Zoltánra, aki ma már az egri Momentum elnöke és Oroján Sándor (Fidesz-KDNP) frakcióvezető jóvoltából az ügyben is érintett EVAT Zrt. igazgatóságának tagja. Valamint a szintén szocialista Nagy Istvánra, aki ma ugyancsak Oroján jóvoltából a Városfejlesztési Kft. ügyvezetője. Ott találunk két jelenleg is aktív képviselőt, a fideszes Orosz Ibolyát és a ma már független Császár Zoltánt, akik remélem, mellém állnak ebben az ügyben, hiszen nekik tőlem is jobban kell ismerniük ezt a problémát. Hogy ki hogyan szavazott, azt nem tudni, mivel zárt ülésen döntöttek erről!  - közölte a polgármester. 

- Az elmúlt 8 évben, az egri önkormányzat szó nélkül viselte és fizette ezt az egyre finanszírozhatatlanabb terhet, vagyis az éves szinten olykor 50 millió forintnyi veszteséget. Eddig. Az eredeti szerződés szerint, a hat éves - havi szinten is kitermelhetetlen bérleti díjat jelentő - konstrukció lejárta után vagy megveszi az önkormányzat az ingatlant vagy automatikusan meghosszabbítjuk a bérleti szerződést ugyanazon feltételekkel újabb 15 évre! Előbbire már csak a pandémia miatt sem volt fél milliárd forintunk 2020-ban, amikor az lejárt, utóbbiról pedig - az egri érdekek tényleges képviselete miatt -, hallani sem akartam, akarok ebben a formában – ismertette véleményét.

Mint fogalmazott, a kezdetektől élesen bírálta a város számára szerinte nyilvánvalóan óriási károkat okozó ügyletet.

– Mindig nyíltan beszéltem az egrieknek erről a “gazdasági merényletről”, és nem árultam zsákbamacskát akkor sem, amikor a 2019-es önkormányzati kampányban azt mondtam, hogy ez a parkolóházas szerződés így, ebben a formában nem maradhat. Az is tény, hogy az eredeti szerződéshosszabbítás 15 éves időtartama helyett Orojánék most 25 évre akarják velem aláíratni ezt a borzalmat, ami csak a mai árakon 1,5 milliárdos kárt okozna az egrieknek! Mindez kizárólag Oroján és szövetségeseinek Eger-ellenességét, alkalmatlanságát és a korrumpáltságuk gyanúját erősíti! Akárhogy próbálkozzanak is, én továbbra is minden erőmmel a város érdekeit védem valamint a választási ígéretemhez és a polgármesteri eskümhöz hű maradok! Ezt várják tőlem a választók, és hiszem, hogy azok az egriek is, akik 2019-ben nem rám szavaztak – szögezte le.

Oroján Sándor Fidesz-KDNP frakcióvezető szerint viszont Eger érdeke az lenne, hogy a parkolóház működjön, mert így is kevés a hely a belvárosban.

– A probléma a parkolóházzal az, hogy a polgármester kampánytémát csinált az ügyből, és arra játszik, hogy minél nagyobb legyen a balhé. Az asztalán van a megoldás, de hónapokig nem csinált semmit, most pedig kifogásokat sorol ahelyett, hogy cselekedne. A parkolóház nem városi, hanem magántulajdon. Jelenleg a magánkézben lévő parkolóházat nem üzemeltetheti a város, mert nincs bérleti szerződés az önkormányzat és a magáncég között. Emiatt kell most lezárni - magyarázta a frakcióvezető.
- Ha továbbra sem írja alá a bérleti szerződést a parkolóház tulajdonosával a polgármester, hamarosan havi nagyjából 8 millió forintért kell bérelnie az önkormányzatnak a parkolóházat 15 évig, a múlt sara miatt. Ezt bíróság fogja kényszerítőleg kimondani, mert ez következik a korábbi szerződésből, amit Mirkóczki elődje kötött. Egyetértünk, hogy ez bűn volt annak idején, amit nem kell mentegetni az utókornak. Menteném az elődjének a felelősségét, mert ezt a Bajnai-kormány kényszerítette Egerre, de a jövő szempontjából ez mindegy. Most már sajnos ez van, ebből kellene kihozni a maximumot. Ha aláírná a polgármester a megállapodást, havi 3,9 millió lenne csak a bérlet - igaz, 25 évig. Ebben az esetben a parkolóház nyitva lehetne, használhatnák az egriek – fogalmazott meg ellentétes véleményt Oroján Sándor. 

Mint ahogy arról már beszámoltunk, múlt hét csütörtökön Szűcs Tamás, az Evat igazgatója és az igazgatótanács elnöke File Sándor azt mondták, ha Mirkóczki Ádám ma nem írja alá a szerződést, akkor szerda reggel kilenc órától a parkolóházat bezárják. Erre nagy az esély, hiszen a fentiek tükrében nem úgy tűnik, hogy a polgármester meggondolná magát. Egyébként múlt hét pénteken arról is beszámolt, hogy az EVAT-nál belső vizsgálatot kezdeményez, s a parkolóház teljes dokumentációja eltűnt az önkormányzattól. Ezzel kapcsolatos kérdéseinkre az EVAT vezetése még nem adott választ.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában