Top 100

2023.02.14. 11:31

A mátrafüredi iskolát meglepte, hogy toplistások lettek

A mátrafüredi Északi ASzC Mátra Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium az Innovatív Képzéstámogató Központ 2023-as rangsorában Magyarország 100 legjobb technikuma között szerepel.

Szabó István

Nyílt nap a Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskola és Kollégiumban

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A Mátra Erdészeti Technikum vármegyénkből egyedüliként szerepel a toplistán, jelenleg a 79. helyen áll. Az országos rangsor a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal közhiteles adatai alapján, a tanulók bemeneti és képzési-kimeneti teljesítményének, az intézmények oktatói létszámának és digitális ellátottságának figyelembevételével készült. Az elemzés vizsgálta, hogy a tanulók milyen tanulmányi eredménnyel érkeznek az intézményekbe, hogyan aránylik az évismétlők száma az intézmény tanulói létszámához, és milyen eredménnyel teszik le az érettségi vizsgát. Karnis Pálné intézményvezető arról beszélt lapunknak, hogy az Agrárminisztériumhoz tartozó iskolában az erdészeti és vadgazdálkodási képzésre helyeződik a hangsúly. 

– Igyekszünk a feladatunkat úgy végezni, hogy a munkaerőpiac, tehát az erdőgazdaságok, az Egererdő Zrt. és az Északerdő Zrt. elégedettek legyenek a munkánkkal. Nagyon szerencsés a helyzetünk abból a szempontból, hogy a gyakorlatokat a gyerekek az Egererdő területén végzik, így már az első pillanattól kezdve megismerkednek azzal a környezettel, amire felkészítjük őket. Nagyon jól szocializált gyerekek járnak az intézményünkbe, de amikor beérkeznek az iskolába, rengeteget kell velük foglalkozni. Nagyon sok korrepetálásra, felzárkóztatásra van szükség. Természetesen a tehetséggondozásra is nagy hangsúlyt fektetünk. Tudatosan építkezünk ezen a téren, 2019-ben, a technikumok közül legelsőként megkaptuk a Tehetséggondozó szakkollégium címet – a tanulóink hetven százaléka ugyanis kollégista. A délutáni elfoglaltságukat úgy igyekszünk kialakítani, hogy segítse a délelőtt hallott ismeretek elsajátítását, de valami teljesen más formában, hogy az élvezetes legyen és szeressék csinálni. Rengeteg olyan szakkört, foglalkozást indítunk, ami az oktatott szakmához kapcsolódik. Ilyenek például a fafaragás-, lövészet-, íjászat-, élelmiszerbiztonság-, környezetvédelmi, illetve tájfotózásszakkörök – sorolta Karnis Pálné. Az igazgató arról is beszélt, hogy az intézményükben jó a szakos ellátottság. A kollégái empatikusak, sokat foglalkoznak a gyerekekkel, akár a szabadidejük terhére is. Ennek látszik is az eredménye: nyugodt, jó hangulatú a légkör, így hatékonyan együtt tudnak dolgozni. 

Boldogulnak a munka világában

Karnis Pálné arról is beszélt, hogy az iskolájukban végzett diákoknak nagyon sok lehetőségük van a munka világában megtalálni a helyüket. Mint mondta, szinte alig tudják kiszolgálni a munkaerőpiacot, nagyon sokat kerülnek dolgozni az erdőgazdaságokhoz. Többen fakitermelői vállalkozást indítanak. Az erdőgazdaságoknak ugyanis nincs önálló ­fakitermelési egysége, erre alkalmazott dolgozói, így külsős vállalkozókkal végeztetik el ezeket a munkákat. Sok végzett diák ebben találja meg a számítását. Számosan környezet-, illetve természetvédelmi területen helyezkednek el. Sokan visszamennek az otthoni vállalkozásba dolgozni, mert erdőterületekkel rendelkeznek. Akad, aki továbbtanul a felsőoktatásban.  Az intézményvezető kiemelte: hisznek abban, hogy egy olyan érték- és normarenddel engedik útjukra a náluk végzetteket, hogy azok bármilyen területen el tudnak helyezkedni, és ott boldogulni fognak, mert erdészhez méltó kötelességtudattal, viselkedéskultúrával felvértezve kerülnek ki az intézmé­nyükből. 

– Bevallom, váratlanul ért az iskola toplistára kerülése, de nagyon örülünk neki – fogalmazott Karnis Pálné. – A jövőt illetően azt gondolom, a 79. helynél azért van jobb is a toplistán. Ugyanakkor, a másik oldalról nézve, komoly munkát követel, hogy ne kerüljünk ki az elit körből. Ebben segít bennünket a szépen felújított iskola, a jó eszközellátottság. A szimulátoraink révén a legmodernebb technológia alkalmazásával képezzük tanulóinkat. Gyönyörű természeti környezetben vagyunk, csodálatos a több hektáros erdei parkunk. Úgy gondolom, igazán olyan iskola vagyunk, amelyet tényleg a benne oktatott szakma sikeres átadására teremtettek. Egyszóval, szerencsés a helyzetünk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában