Sasszinkron

2023.02.13. 09:43

Csaknem 150 parlagi sast láttak a bükki számlálók januárban

Aktív volt a BNPI a sasszinkronban.

M. H.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzeti park igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve immáron 20. alkalommal szervezte meg az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozó madarak éves számlálását 2023. január 13-15. között – jelent meg a felhívás a parlagisas.hu oldalon.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) esetében a nappali ragadozó madarak idei számbavétele viszont más jubileumot is elért, a Dél-Hevesi Tájegység területén ez a munka már 30 éves múltra tekint vissza – írja az igazgatóság honlapján. Az évtizedekre visszanyúló munkában a természetvédelmi őrszolgálat aktív részvételével és iránymutatásával önkéntesek is bekapcsolódtak a programba.

A sokat megélt terepi embereket is alkalmazkodásra késztette változó környezetünk. A jól megszokott fagyos, hideg idő helyett ez nagyon lágy, saras-nedves napokat eredményezett. A meghirdetett megfigyelő napon azonban, a tavalyi ködös napra eső számlálással ellentétben szerencsésebbnek érezhettük magunkat. A látási viszonyok általánosságban jók voltak, az egy-két kilométeres látótávolság lehetővé tette a felmérésre váró területek jobb áttekinthetőségét. Meghatároztuk a bejárható területeket, kijelöltük a megfigyelési pontokat, kiválasztottuk a megfelelő terepi és fajismerettel rendelkező vezetőket, akikhez csatlakozhattak a lelkes önkéntesek. Az egységes módszertan lehetővé teszi az éves adatok összehasonlítását, trendek és évhatások értelmezhetőségét, fajra esetleg fajcsoportokra lebontva.

Az idei, időjárási frontokkal megtűzdelt januárban nagyon szép eredmények születtek. A megfigyelésben részt vevők többsége, (több, mint hetvenen voltak) egy-két kivétellel találkozott valamilyen sas-fajjal. A működési területünkön fészkelő fajok esetében a költőpárok fészkelőhelyük közelében tartózkodnak, míg a fiatalok többsége a Kárpát-medence térségében kóborol. A kimutatásból jól látszik, hogy a terület természeti környezetéből adódóan inkább a pusztai fajoknak kedvez, melyek az itt fészkelő és nevelkedő madarak mellett a keleti és északi irányból nálunk telelő ragadozókkal egészültek ki. Így 147 parlagi sast, 92 rétisast, egy halászsast, kettő szirtisast, 23 kerecsensólymot és négy vándorsólymot számoltak meg.

Érdekes módon épp az apró rágcsálókkal táplálkozó fajok egyedszámán lehet leginkább észrevenni, hogy jóval kevesebben vannak idén, a korábbi évekhez képest közel megfeleződött a létszámuk. Ez elsősorban a táplálékállatuk hiányára vezethető vissza, így ilyen esetekben más területekre húzódnak a telet átvészelni, így 251 kékes rétihéja, 1051 egerészölyv és 255 vörös vércse került a látókörbe.

Az eredményeket összehasonlítva a korábbi években tapasztaltakkal egy kis mértékben, de stabilan erősödő parlagi- és réti sas telelő állományt találtak az igazgatóság felmért területein.

(Borítóképünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában