Klímaváltozás

2023.02.06. 13:56

Olyan enyhe az idő mostanában, hogy a pelék felriadnak téli álmukból, a mókust meg kirabolhatják

Gyerekként azt találgattuk, hogy lehullik-e a hó Mikulás napjára, és ritka volt, ha nem volt fehér a karácsony. Rendszerint fagypont alatti hőmérséklet volt napokon, heteken keresztül. Évek óta nemcsak az a ritka, ha megmarad a hó, hanem az is, ha az alacsonyabban fekvő területeken is hullik egy kevés. Kérdés, hogyan hat mindez az állatokra.

M. Elek Andrea

A hótakarónak és a hetekig tartó fagypont alatti hőmérsékletnek fontos szerepe van mind a mezőgazdaságban, mind az állatvilág életében. Ennek hiánya számos gondot okoz a gazdáknak, de vajon az állatok hogyan élik meg a kiszámíthatatlan időjárás okozta bizonytalanságot? 

Ezt a témát jártuk körül Tóth Péter gerinces zoológiai referenssel, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársával.

- A legnagyobb problémát nem feltétlen az enyhe téli időjárás, hanem az időtartamának kiszámíthatatlansága jelenti – mondta a szakember. - Azt azonban nem mondhatjuk egyértelműen, hogy csak negatív hatása lenne mindennek. Ez függ az állatfajtól és attól, hogy milyen mértékben és gyakorisággal következnek be ezek, a korábban tapasztalhatótól eltérő időjárási körülmények. Például a pelék három hazai fajára egyaránt jellemző, hogy téli álmot alszanak, ráadásul ők a leghosszabban, az őszi első fagyos naptól a tavaszi időszak végéig. És nem a hideg miatt teszik ezt, hanem elsősorban a táplálék és részben a lombkorona hiánya miatt. A pelefajok egyedei a lombok között jól el tudnak rejtőzni nyári aktivitásuk idején, de télen, amikor nincs levél a fákon, nagyon ki lennének szolgáltatva a ragadozóik kutató szemének. Annak érdekében, hogy téli álomba – hibernációba – merülhessenek, raktározniuk kell. Egyrészt komoly mennyiségű zsírt halmoznak fel testükben, másrészt tartalék táplálékot is begyűjtenek. Hosszan tartó inaktív állapotuk és minimálisra csökkent életfolyamataik fenntartása közben testzsírjukat mind elégetik, majd ha tartósan melegszik az időjárás, akkor felébrednek, és a táplálékban szűkös tavaszi időszakban is tartalékkészleteiket fogyasztva élnek túl - magyarázta. 

- Mivel a korábbi időszakra jellemzőnél enyhébbé, változékonyabbá – kiszámíthatatlanná – vált a téli időjárás, a pelék többször is felébredhetnek, amikor átmenetileg jelentősebben enyhül az idő. És minél többször kényszerülnek aktívvá válni, annál több energiát használnak fel. A pelékre korábban nem jellemző téli ébredések folyamata alkalmanként fél-egy napig tarthat, amelynek során felgyorsul a szívverésük, a légzésük, megnő a testhőmérsékletük, és ez mind az elraktározott testzsírból veszi el az energiát. Aztán, ha ismét bejön egy hidegebb idő, akkor kénytelenek újra téli álomra váltani, ami szintén energiaigényes folyamat.

Arra a kérdésünkre, hogy a tartós hótakaró hiánya mit okozhat, a szakember elmondta, hogy ennek fajonként eltérő előjelű, de összességében inkább negatív hatásai vannak. A mókusokat hozta fel példának, amik rendszeresen igen sok makkot, mogyorót raktároznak el különféle rejtekhelyekre, azonban ha ezeket nem rejti el a rájuk hulló hó, könnyebben megtalálhatja a szajkó, a vaddisznó, vagy bármely más olyan állat, amelyik megeszi a tölgy- illetve bükkmakkot. Hótakaró hiányában talán egymás készleteire is könnyebben rábukkannak a tartalékot felhalmozó fajok egyedei, aminek megtörténte veszélyeztetheti és esetenként segítheti is a kifosztás miatti veszteségeket elszenvedő egyedek túlélését.

The,Stoat,Or,Short-tailed,Weasel,(mustela,Erminea),,Also,Known,As, hermelin
A hermelin télre fehér színű bundát ölt, nyáron barna, de  a hó hiánya miatt vannak egyedek, amelyek már nem váltanak színt
Forrás: Shutterstock

A hótakarónak hőszigetelő hatása is van – folytatta a szakember –, ez különösen fontos azoknak az állatoknak, köztük például a sünöknek, amelyek a talajfelszín közelében alakítják ki téli búvóhelyüket. Ugyanakkor a hótakaró elrejti a lehetséges táplálékforrásokat, ezzel nehezíti annak észlelését és megszerzését.

A hótakaró hiánya azonban máshogy is okozhat problémát, például a hermelin esetében, amely télire fehér bundát növeszt, hogy a hóban ne legyen feltűnő, el tudjon rejtőzni remélt zsákmánya és a rá veszélyt jelentő termetesebb ragadozók elől. Ha nem esik hó, akkor a fehér bundája szinte világít a barna erdei környezetben, ez pedig feltűnővé teszi őt, rontja az életben maradásának esélyeit. Láttunk azonban példát arra, hogy bizonyos egyedek már nem váltanak színt, ez pedig akkor veszélyes, ha mégis esik a hó, ők pedig a barna bundával a fehér hóból tűnnek ki.

Ha a magasabban fekvő területeken van hó, de alacsonyabban nincs, az nem feltétlen befolyásolja negatívan az adott környezetben tartózkodó állatok viselkedését, életét, ehhez többségük tud alkalmazkodni, amennyiben a hótakaró, vagy annak hiánya viszonylag tartósan fennáll – tette hozzá a szakember.

- Évszázezredek alatt alakultak ki az állatok ma ismert tulajdonságai, viselkedési formái, állandónak tekinthető vagy többnyire lassan változó éghajlati adottságok mellett. A többször ismétlődő lehűlések, így a legutóbbi jégkorszak időszakában, például a ma téli álmot alvó állatfajok őseinek egyedei valószínűleg az éhenhalás szélére sodródtak, talán jelentős részük éhen is halt, de amely egyedek akkor túléltek, azoknak a genetikája öröklődött tovább – folytatta a referens. – Ez azonban egy felfoghatatlanul hosszú folyamat során történt, amelyben minden túlélő generáció egy kicsit változó adottságú egyedei hozzájárultak a faj alkalmazkodási sikeréhez, mire a ma ismert, bevált képességeiket kialakították. A jelenleg zajló klíma- és időjárás-változás azonban túl gyorsan zajló és radikális változást eredményez, amihez a ma ismert fajok jelentős hányadának egyszerűen nincs ideje alkalmazkodni.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában