Gazdaság

2023.02.07. 13:58

Novemberben nőtt Heves vármegye ipara

Az elmúlt esztendőben, az utolsó előtti hónapban, azaz novemberben az ipari termelés volumene – a munkanapokat is figyelembe véve – az adatok értelmében 0,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi eredményt országosan.

T. B.

Az élelmiszeripari áruk mennyisége csökkent az eladások mérséklődése miatt (Illusztráció)

Forrás: Shutterstock

A ­Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint Heves vármegyében az ipari cégek 213 milliárd forintnyi teljesítménye végül is 1,3 százalékkal haladta meg az előző év novemberéét. 

A KSH által közzétett mutatók arról is tanúskodnak, hogy a feldolgozóipari alágak többségében sajnálatosan mérséklődött a korábbiakhoz képest a termelés volumene, azok közül viszont, amelyekben növekedés mutatkozott, a villamos berendezések gyártásáé bővült a legnagyobb mértékben, nevezetesen 55 százalékkal. 

Az is nyilvánvalóvá vált, hogy huszonhárom százalékos növekedést ért el az előző évihez képest a járműgyártás, az elektronikai iparban viszont 3,7 százalékos csökkenésről számoltak be a gazdasági társaságok, vállalatok. Mindennek oka a szakemberek szerint elsősorban az elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának a nagy visszaesésében keresendő. A hazai eladások csökkenése miatt mérséklődés volt tapasztalható az élelmiszeriparban, s meglehetősen nagy visszaesést mutattak ki a gumigyártásban, valamint a vegyi termékek előállításában és a kőolaj-feldolgozásban. 
Az elmúlt esztendő első tizenegy hónapjában egyébként országosan hat, Heves vármegyében pedig nyolc százalékkal növekedtek az ipari eladások. Szűkebb hazánk különböző cégei egyébként összességében 2137 milliárd forint értékben állítottak elő ipari termékeket. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában