Trófea?

2023.02.27. 07:44

Pár hétig még hullajtják fejdíszeiket a gímszarvasok, de gyűjteni csak engedéllyel lehet Hevesben is

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) arra hívta fel a figyelmet a napokban, hogy már elkezdődött és a következő hetekben még tart a gímbikák agancshullajtási időszaka.

Sike Sándor

A gyűjtők megzavarhatják, sőt, űzhetik a vadat

Forrás: Ladóczki Balázs/Nógrád Megyei Hírlap

Közlésük szerint ilyenkor – jövedelemkiegészítési szándékkal is – sokan indulnak az erdőre, hogy megtalálják a leesett koronákat. Ám a helyzet nem ilyen egyszerű, nem alkalmazható a „fogom és viszem” elv, mert amennyiben a gyűjtőnek nincs írásbeli engedélye a területileg illetékes vadászatra jogosult szervezettől, a Büntető törvénykönyv (Btk.) szerinti lopást követ el, ha hazaszállítja az agancsot. Az sem marad ártatlan, aki felvásárolja azt, hiszen orgazdává válik. 

A védegylet egy másik szabályszegésre is figyelmeztet. A vad zavarásáért vadvédelmi bírság is kiszabható, ugyanis az illegális agancsgyűjtőre, mi több, megvalósulhat a szintén Btk. szerinti – akár börtönnel is sújtható – állatkínzás törvényi tényállása is. 
A hullajtott agancs – a pénzben kifejezett, vadgazdálkodási, illetve ennél is magasabb forgalmi értéke mellett – fontos információval is bír a vadgazdálkodó számára. Mégpedig az adott egyedre és az állományra vonatkozóan, a gyűjtés ezért is folytatható kizárólag a vadászatra jogosult engedélyével – szögezi le közleményében az OMVV

 

Aki engedéllyel rendelkezik, keresés közben annak sem szabad hangoskodással zavarni, meghajtani az állományt, hiszen ez az egyedek sérüléséhez vezet. A bikák menekülés közben leverhetik az egyébként még levetésre nem érett agancsot, ami koponyasérüléshez, azaz az agancstőnek nevezett csontnyúlvány töréséhez is vezethet. Mindezen túl pedig a vadállomány zavarása miatt a télen nagyobb – akár több száz egyedből álló – csapatok menekülés közben gyakran keresztezik a közutakat, ami fokozott balesetveszélyhez vezethet

– áll a védegylet közleményében. 

– Az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadászatra jogosult szervezetek érdekképviselete, nyomatékosan kéri az erdőjárókat és az agancsgyűjtés iránt érdeklődőket, hogy feltétlenül vegyék figyelembe a leírtakat, illetve a vonatkozó jogszabályi hátteret, mégpedig a magyar szarvasállomány, a vadgazdálkodók és saját maguk érdekében – teszik hozzá. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában