Csapadék

2023.02.10. 06:51

Régen szinte évente öntötte el a lezúduló ár Rózsaszentmártont

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása alapján kockázat nélkül kijelenthető: hasonló körülmények közepette korábban minden alkalommal elöntötte volna a víz a dombok között fekvő községet. A problémát azonban leküzdötték.

Tari Ottó

Sipos Jánosné: Az önkormányzat további félmilliárd forintot kapott a belvíz elvezetésére

Forrás: Tari Ottó/Heves Megyei Hírlap

A fenti vélekedést osztja Sipos Jánosné polgármester asszony is, aki elmondta: az 1950-es évektől kezdődően sokszor a mostaninál kevesebb eső is óriási problémákat okozott, a feljegyzések szerint szinte minden esztendőben árkolni és homokzsákozni kellett, de ily módon sem sikerült teljes egészében mérsékelni a károkat. 

– Borzalom volt – jellemezte egyetlen, ámde hatásos kifejezéssel a korabeli állapotokat a település első embere. 

A helyzet akkor fordult kedvezőbbre, amikor 2013-ban – miután az ezredforduló táján átadták az önálló szennyvíztelepet és gerinchálózatot – az árvízhelyzet megoldása terén is mérföldkőhöz érkeztek: töretlen kitartásuk eredményeként megépülhetett a 20 ezer köbméteres árapasztó záportározó és a csapadékvíz-elvezető hálózat. Megtörtént a belterületi árkok burkolása is, s ezek mellett „belefért” még az is, hogy felújítottak négy utcát és két járdaszakaszt. 

A beruházások összértéke 356 millió forint volt, s több évtizedes problémát oldottak meg ezáltal, hiszen a hatalmas vízgyűjtő területtel rendelkező Ágói patak már többször okozott kellemetlenségeket a helyiek számára. A lezúduló víz elleni cselekvés létfontosságú volt, hiszen meg kell védeni a lakosságot – nyilatkozta annak idején lapunknak Sipos Jánosné. 

A csapadék elleni védekezés 2021-ben folytatódhatott, amikor újabb sikeres pályázatnak köszönhetően az önkormányzat további félmilliárd forintot kapott a belvíz elvezetésére. Az összegből tavaly hat kilométernyi vezetékrendszer készült el, ám megmaradt nettó 47 millió forint, amiből hamarosan rendbe tehetik az Ágói pataknak a régi polgármesteri hivataltól az egészségházig tartó szakaszát. Ez főként mederburkolást jelent. 

Az építőelemeket már a helyszínre szállították. Jelenleg a hatósági engedélyekre várnak, hogy elkezdődhessen a munka, s bíznak abban, hogy utóbbira mielőbb sor kerül majd. Ha végeznek, elmondhatják, hogy a községet érintő védekezés kétharmadával végeztek, de a fennmaradó részt is szeretnék – ugyancsak pályázati forrásból – megvalósítani. 

Örvendetes hír az is, hogy Szabó Zsolt országgyűlési képviselő bejelentette: a rózsaszentmártoniak 261 milliós állami támogatást nyertek a pincesorhoz vezető külterületi út rendbetételére. Ehhez az önkormányzat hozzáteszi az önerős 13 millió forintját, és ha az engedélyek is rendelkezésre állnak, megtörténhet a több mint két kilométeres külterületi szakasz burkolása – közölte Sipos Jánosné. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában