Fejlesztési tervek

2023.02.12. 10:44

Villámárvizek ellen épülne záportározó Egerszóláton, de területkisajátítás kell hozzá

A záportározó szükségességét és pontos helyét vízügyi mérések és csapadékadatok határozták meg.

Sz. M. L.

Utoljára 2019-ben öntötte el a falut a víz Archív fotó

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Még 2021-ben 621 millió forintos TOP-pályázatot nyert a község záportározó építésére. Korábban néhány évi rendszerességgel ugyanis a falu nagy része víz alá került a nagyobb esőzések következményeként kialakult villámárvizek során. Ideiglenesen mederkotrással segítettek a helyzeten, de a végleges megoldást egy záportározó megépítése jelenti.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint az összeg határidő-hosszabbítással idén december 31-ig érhető el, másra nem költhető. Az előleget, közel 375 millió forintot már átutaltak a helyhatóságnak, a fennmaradó összeg a projekt lezárási szakaszában érkezik.

– A záportározó a Krikk Kft. területén, Nagy Géza birtokán lesz. A tulajdonossal történt egyeztetések nem voltak sikeresek, ezért a határidő tartása végett a tározóhoz szükséges földrészletek kisajátítása jelenleg is zajlik. A területet az önkormányzat kiemelt fejlesztési területté nyilvánította – közölték. Kérik, hogy ha a helyieknek kérdése van az üggyel kapcsolatban, akkor írásban adják le nekik.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a záportározó szükségességét és pontos helyét vízügyi mérések és csapadékadatok határozták meg. Az építése az előzetes tervek szerint másfél, két hónapot vesz igénybe, megfelelő időjárás esetén. Az önkormányzat a projekt teljes körű menedzselésére szerződést kötött egy külső, már több nagyberuházást lefolytatott céggel a gördülékeny ügymenet érdekében. 

Az önkormányzat felhívta a figyelmet arra is, hogy a záportározóhoz szükséges nagyjából 35 köbméter föld szállítása miatt megnövekedett forgalomra kell majd számítani az építés során. A kivitelezés során keletkező útburkolati amortizációt kijavítják a munkák után. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában