Megelőzés

2023.03.17. 16:17

44 nő mondott igent az egészségére Gyöngyöstarjánban

A helyi hölgyek vették a fáradtságot és elmentek az egyik legfontosabb szűrésre.

HEOL

44 gyöngyöstarjáni hölgy döntött úgy, hogy részt vesz a településen március 13-án megtartott méhnyakrák szűrésen - tájékoztatta portálunkat T.Bokros Mária, a gyöngyösi Bugát Pál Kórház sajtószóvivője.

Mint mondta, a Bugát Pál Kórház Onkológia Szakrendelésének vezetője, dr. Gulyás Zoltán és asszisztensnője évtizedek óta  járja a Gyöngyös környéki településeket és végzi ezt a rendkívül fontos és hatékony prevenciós tevékenységet. Ebben a munkában nagy segítségére vannak a települési háziorvosok, védőnők, és az önkormányzati vezetők, akik segítenek, hogy minél többekhez jusson el a kórház felhívása és minél többen részt is vegyenek a szűréseken. Az alig 10 percet igénybe vevő vizsgálat életet ment, hiszen az időben felfedezett elváltozás, netán méhnyakrák ma már rendkívül jó hatékonysággal gyógyítható.

– Olyan betegséggel állunk szemben, melynek nem lenne szabad bekövetkeznie. A HPV-ellenes védőoltások megfelelő időben és állapotban való alkalmazása révén lehetőség van a HPV fertőzések 80 százalékának kivédésére. Az évenként végzett nőgyógyászati szűréssel a méhnyakrák rákmegelőző állapota és a korai méhnyakrák felismerhető és megfelelő kezeléssel gyógyítható–erősítette meg a főorvos.

A Bugát Pál Kórház szervezésében legközelebb Domoszlón lesz lehetőség  méhnyakrák szűrésen részt venni - közölte a sajtószóvivő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában