Szívügy

2023.03.14. 15:38

A Gyöngyösön született orvos, névadó emléke előtt hajtottak fejet + fotók

Az egykori orvos, tanár és nyelvújító az 1848-49-es szabadságharc idején Magyarország tiszti főorvosa volt.

Sz. Sz. I.

Bugát Pál hitt a világ és az ember javíthatóságában az egyetemes tudomány és tudás által

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Névadója, Bugát Pál emléke előtt rendezett megemlékezést kedden Gyöngyösön a 185 éve alapított városi kórház az intézmény mellett álló Bugát-szobornál. Az 1793-ban Gyöngyösön született orvos, egyetemi tanár, nyelvújító, a magyar orvosi nyelv egyik megteremtője életét és munkásságát dr. Vinkler Bálint helytörténész, a Vachott Sándor Városi Könyvtár munkatársa méltatta. 

– Arról a Bugát Pálról emlékezünk meg az 1848. évi forradalom kitörésének évfordulója előtt egy nappal, aki a szabadságharc dicsőséges időszakának országos tiszti főorvosa volt, és nem mellesleg a modern orvoslás előfutára, nyelvújító, a magyar tudományos szaknyelv egyik megalapítója. Mivel 1849-ben követte a kormányt Debrecenbe, a szabadságharc bukása után számos megaláztatás érte. Az üldöztetések elől szülővárosába, Gyöngyösre menekült, ahol egykori gimnáziumi tanárainál, a ferences kolostorban húzódott meg közel két hónapon keresztül. Később kegyelmet kapott, de tanári állásától megfosztották, és nyugdíjat sem kaphatott – idézte fel dr. Vinkler Bálint a forradalom és a szabadságharc ideje alatt történteket.

A történész kiemelte, hogy Gyöngyösnek mindig is szívügye volt, hogy szülöttei emlékét méltón ápolja és őrizze. 

– A városban két Bugát-hagyaték is található. Az egyik a Bugát-szoba a Mátra Múzeumban, a másik relikvia pedig egy több mint 500 oldalas kéziratos jegyzet. Utóbbira dr. Gulyás Zoltán, a gyöngyösi kórház jelenlegi onkológus főorvosa talált rá egy árverésen, majd 2012-ben Gyöngyösnek adományozta azt. A magyar, német és latin nyelven írt jegyzetből feltárul előttünk Bugát Pál érdeklődése, lelkivilága és maga a reformkor. Mondhatni, minden érdekelte – a gyógyászat mellett a nyelvészet, a numizmatika, a jog, a mezőgazdaság, a konyhaművészet, a történelem, sőt, az ornitológia is. Bugát Pál hitt a világ és az ember javíthatóságában az egyetemes tudomány és tudás által. Személyének jelentősége főleg abban áll, hogy az orvostant ő tanította először magyar nyelven, akadémiai nyelvújításával, természettudományi szótárával és magyar nyelvű szakkönyveivel ő teremtette meg a magyar orvosi és természettudományi szaknyelvet. Ő volt a Természettudományi Társulat megalapítója is. Életéből a tenniakarást, a lelkiismeretes munkát s az abban való kitartást, az önzetlenséget, az élet- és hazaszeretetet, a tudásszomjat állíthatjuk ma is például a felnövekvő ifjúság elé – fogalmazott dr. Vinkler Bálint.

A megemlékezés végén koszorúzás következett. A Bugát Pál Kórház nevében dr. Assani Omar orvosigazgató, Horváth László országgyűlési képviselő és Rácz Klára ápolási igazgatóhelyettes, az gyöngyösi önkormányzat nevében Hiesz György polgármester és Kárpáti István alpolgármester, a Vachott Sándor Városi Könyvtár nevében pedig Szekeresné Sennyey Mária igazgató és dr. Vinkler Bálint helyezték el a megemlékezés virágait a Bugát-szobornál.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában