Expedíció

2023.03.08. 06:53

A Himalájába zarándokol a tíz éve eltűnt gyöngyösi hegymászó, Kiss Péter után az édesapja

A tragikus körülmények között elhunyt gyöngyösi Kiss Péter hegymászó édesapja és öccse húsvétkor indulnak útnak a hegyre.

Sz. Sz. I.

A Himalájában eltûnt Kiss Péter hegymászó fényképe a Kékes Kutató Mentõ Alapítvány megemlékezésén Gyöngyösön 2013. május 25-én.

Forrás: Komka Péter/MTI

Kiss Péter és Erőss Zsolt hegymászók 2013 májusában, a magyar mászók közül elsőként, feljutottak a Nepál és India határán álló Kancsendzönga 8586 méteres csúcsára. A világ harmadik legmagasabb csúcsáról való ereszkedésük során azonban tragédia történt, 8000 méter körüli magasságban mindketten eltűntek – a keresésük nem járt eredménnyel. 

Kollár Lajos; Kiss Péter; Erõss Zsolt; Dutka, Jaroslav
Tíz éve májusban az alaptáborban a nepáli Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsára tartó expedíció magyar tagjai: Kiss Péter (hátul, jobbra) és Erõss Zsolt (elöl, balra), valamint Kollár Lajos, az expedíció vezetõje (elöl, jobbra) Jaroslav Dutka szlovák hegymászóval (hátul, balra). 
Forrás: MTI/Ilka Mûhely

Tíz évvel a megrázó esemény után a néhai gyöngyösi hegymászó édesapja és testvére egy kisebb csapattal elzarándokol a Kancsendzönga alaptáborába, mégpedig ugyanazon az útvonalon gyalogolva, amelyen tíz évvel ezelőtt Erőss Zsolt és Kiss Péter haladt. A részletekről az apa, idősebb Kiss Péter tájékoztatta portálunkat.

– Úgy néz ki, véglegessé vált az időpont: húsvétkor indulunk. Budapestről repülővel Dubai érintésével érkezünk Nepál fővárosába, Katmanduba. Onnan belföldi járattal repülünk tovább a Kancsendzöngához. Az egész út várhatóan több mint két hetet vesz majd igénybe. Az expedíció öt fős lesz, velem jön a kisebb fiam, Attila és Győrffy Ákos hegymászó. Ákossal az alaptáborig együtt megyünk, de ő nem jön vissza velünk, mert megpróbál a csúcsra feljutni. Reméljük sikerrel jár. Velünk jön az RTL Klub tévécsatorna két munkatársa is, akik rögzítik az egész utat – részletezte id. Kiss Péter.

Az édesapa elmondta, hogy hegyet nem szokott mászni, az távol áll tőle, de rendszeresen túrázik. 

– Az elmúlt két-három hónapban intenzívebben teszem mindezt, s a felkészülés része lett a kocogást is. Legalább heti 3-4 alkalommal edzek, hiszen a hazai hétköznapi kondícióhoz képest plusz erőre lesz szükség. Egy kis fogyást is elterveztem, mert a hegyre nem érdemes plusz kilókat magunkkal cipelni. Nem volt ugyan túl sok felesleg rajtam eddig sem, de az indulásig 6-8 kilogrammot mindenképpen szeretnék leadni. Elég magasan, 5500 méteren van a Kancsendzönga alaptábora. Még ilyen magasságban nem voltam, és nem tudom, a szervezetem hogy fog erre reagálni. Remélem, azért bírni fogom a megterhelést. Az alaptáborban sok időt nem szándékozunk eltölteni, valószínűleg nem is éjszakázunk ott – tűzte hozzá.

– Az alaptáborban egy emléktábla található a fiam és Erőss Zsolt arcképével és a "Számunkra nem tűnhettek el soha, szellemiségetek örökre fennmarad!” felirattal. A táblát 2018-ban helyezte el ott az utunkat segítő Kalifa Alpin Csapat, személy szerint Sarhan Omar, a Kalifa cég tulajdonosa és Varga Csaba hegymászó. Ezt a táblát szeretnénk megkoszorúzni a 2013-ban történtek tizedik évfordulója alkalmából – foglalta össze idősebb Kiss Péter.

Az expedíció fő támogatója a Kalifa Alpin Csapat, amely szervezi az utat is. Az eltűnt Kiss Péter édesapja kiemelte, hogy a hazánkban élő Sarhan Omar a szívügyének tekinti azt, levegye a vállukról a lebonyolítás terhét. Mint mondta, a tervek szerint április 23-25. táján érkeznek vissza, de ez a dátum bizonytalan, mert útközben történhetnek váratlan dolgok, rossz lehet az idő, ami miatt csúszhat a program a tervhez képest. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában