Emléknap

2023.03.18. 15:26

A szabadságharcban súlyos sebet kapott földbirtokosára emlékezett Vámosgyörk + fotók

Az idén 750 éves település jubileumi rendezvénysorozatának első állomásán Visontai Kovách László emlékét idézték.

Szabó István

Huszárosan emlékeztek a földesúrra Vámosgyörkön

Forrás: - Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Az idén 750 éves Vámosgyörkön szombaton rendezték meg a Visontai Kovách László-emléknapot. A község jubileumi évének – IV. (Kun) László király oklevele említette meg először 1273-ban Jurk alakban a települést – ez évi első nagy eseményére méltó alkalmat adott az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója. 

Visontai Kovách László, a település egykori földbirtokosa ugyanis maga is fegyverrel a kezében vett részt a függetlenségi küzdelemben. A harcot, akkor már századosi rangban, csak a világosi fegyverletételkor adta fel. Később vármegyénk főjegyzője, emellett Gyöngyöspata, majd hosszú éveken át Gyöngyös országgyűlési képviselője, sőt, sokáig a képviselőház háznagya volt. E tevékenységére tekintettel az eseményt üdvözölte Kövér László, az Országgyűlés elnöke is. 

A szombati eseménysorozat Visontai Kovách László egykori kastélyánál kezdődött. A ma idősek otthonaként működő épület udvaráról indult '48-as indulók és katonadalok kíséretében a huszárokból és korabeli öltözetet viselő lovasokból, illetve a szintén korhű viseletben kocsizó hölgyekből és urakból álló menet a falu központjába. A Liget elnevezésű parkban már sokaság várta őket. Itt koszorúzásra került sor a néhai földbirtokos Kedves nevű hajdani lova emlékkövénél. A vámosgyörki legenda szerint ugyanis Visontai Kovách László súlyos sebet kapott a kápolnai csatában. A magatehetetlenné vált gazdáját a ló hazavitte a kastélyig, így mentve meg az életét. A hálás férfi 1849-ben emlékkövet állított lovának a kastély mellett, ezt a földtagot a helyiek ma is Kedves-táblának hívják. Az emlékkövet néhány évvel ezelőtt átszállították a Ligetbe, s ott méltón gondozzák a környékét. 

Az emlékkő megkoszorúzása előtt Kohajda Zoltán esperes, vámosgyörki római katolikus plébános áldotta meg az eseményt és a Ligetbe kilátogatókat. 

Megjelent többek között Szabó Zsolt országgyűlési képviselő, Sinka Zsolt, a kormány Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Heves vármegyei kirendeltésének vezetője, Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves vármegyei elnöke, Kárpáti István, Gyöngyös alpolgármestere, Sármány Ferencné, az egykori kastélyban az idősek otthonát működtető Fenyőliget Integrált Szociális Intézmény Heves vármegyei igazgatóhelyettese, Fodor János, Visznek polgármestere. Jelen volt dr. Balázs László, Vámosgyörk címzetes főjegyzője, Endrész György, Vámosgyörk díszpolgára és Gyöngyös Város Barátainak Köre. 

Gedei Zoltán, Vámosgyörk polgármestere a köszöntőjében kiemelte, hogy Visontai Kovách László nagyon sokoldalú és színes egyéniség volt, ami a munkájában is tetten érhető. 

– Méltó kezdete a mai megemlékezés a jubileumi évnek, amelyben községünk fennállásának 750. évfordulóját ünnepeljük. Az idei rendezvénysorozatunkat ennek a kerek évszámnak a jegyében szervezzük meg. Településünk őrzi egykori földbirtokosa emlékét, az általános iskola és az óvoda is az ő nevét viseli – fogalmazott Gedei Zoltán.

A Kedves-emlékkő megkoszorúzása után a közösségi házban tudományos konferencia kezdődött. Előadások hangzottak el Visontai Kovách László életéről, munkásságáról. A résztvevők köszöntésekor Szabó Zsolt kiemelte, hogy a néhai földbirtokos értéket teremtett és hagyott hátra. Az utókor feladata ezt az örökséget megismerni, és továbbadni, mert a múlt ismerete nélkül sem jelen, sem jövő nincs, tette hozzá Szabó Zsolt. Hám László, Vámosgyörk alpolgármestere, az emléknap főszervezője arról beszélt, hogy gyerekkorában a szüleitől sokat hallott a vámosgyörki nagyságos úrról. 

– Visontai Kovách László leszármazottai az ötvenes években még itt éltek Vámosgyörkön. Aztán feledésbe merült az egykori szabadságharcos, politikus, birtokos személye, élettörténete. Itt élt köztünk, vámosgyörkiek között, a tevékenysége viszont országos jelentőségű – fogalmazott Hám László.

A tudományos konferencián Hajagos József, Nagy Ádám, Szalay György Sándor és Kerékgyártó József Károly boncolgatta Visontai Kovách László életpályájának egyes részleteit. Hám Lászlótól megtudtuk, hogy az elhangzott előadásokból kiadványt jelentetnek meg, amelyhez az előszó megírását Kövér László vállalta el. A nap folyamán került sor az ez alkalomra kiírt rajz- és esszépályázat eredményhirdetésére is. 

A közösségi ház udvarán a rendezvény alatt a Gyöngyösi Kosárközösség, illetve Vámosgyörk termelői várták az érdeklődőket a többek között mézkóstolással színesített portékabemutatójukra. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában