Lakhatás

2023.03.22. 07:00

Fogyatékossággal élő fiatalok lakhatását támogatnák az egri belvárosban

Egy Pest megyei egyesület nyert uniós támogatást fogyatékkal élők számára egri lakásotthonok létrehozására.

Tóth Balázs

18 fogyatékossággal élő személy lakhatását támogtnák az egri belvárosban

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Egri támogatott lakhatás és alapszolgáltatás kialakítására nyert európai uniós támogatást az Értelmi Sérültek Gyöngyház Egyesülete, derül ki a palyazat.gov.hu adatbázisából. Az eddig Pest megyei helyszíneken működő civil szervezet 402 millió forintot nyert a napokban a pályázatával, amelyet rövid idő alatt meg kell valósítani, hiszen a kifutó uniós költségvetési ciklusból kapták meg a támogatást.

A jóváhagyott pályázat leírása szerint Heves megyében összesen 20,4 ezer fogyatékossággal élő személy él. Az Egri Járásban pusztán egy nagylétszámú intézményt tagoltak ki kisebb, családias házakba, Egerben pedig jelen pillanatban egyetlen támogatott lakhatás sem működik fogyatékossággal élő emberek számára. A járásban még családban élő és Eger városában működő Heves Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézményből kilépő fogyatékos fiatal felnőttek számára sincs reális lakhatási alternatíva. Nappali ellátást 82 embernek tudnak biztosítani.

A hiányos ellátás miatt támogatott lakhatást, nappali ellátást és támogató szolgálatot szeretnének létrehozni. Három darab hat fős támogatott lakhatást terveznek Eger belvárosában, ennek a tizennyolc személynek nappali ellátást is terveznek, továbbá 18 ember számára támogató szolgálat létrehozását és működtetését tervezik. A támogatott lakhatást elsősorban az Egerben és az Egri Járásban élő, 16. életévét betöltött, fogyatékossággal (értelmi, mozgás, látás, hallás) és/vagy autizmussal élő személyeknek biztosítanák, életkoruknak, egészségi állapotuknak és önellátásuk mértékének megfelelően. A heti ritmus megvalósítása során igyekeznek a munkahely, a lakóhely és a szabadidő helyének tudatos szétválasztására, törekedve ezzel arra, hogy a támogatott lakhatás bensőséges, személyes térré, valódi otthon minőségűvé válhasson. A lakók tanácsadásban, készségfejlesztésben, gyógypedagógiai segítségnyújtásban, háztartáspótló segítségnyújtásban, étkeztetésben, esetkezelésben, felügyeletben, gondozásban és szállításban is részesülnének.

Megkeresésünkre az egyesület azt írta, 2006 óta működtetnek támogatott lakhatást, akkreditált foglalkoztatást, fejlesztő foglalkoztatást, nappali ellátást és lakóotthont Ikladon értelmileg akadályozott és/vagy autizmussal élők számára. Céljuk családias életközösségek létrehozása, a meglévők támogatása, amelyekben a fogyatékossággal élő emberek otthonra, társas kapcsolódásokra és értékteremtő munkahelyre találhatnak.

Az egyesület Pest megyei, így ott európai uniós pályázatból nem tudtak megvalósítani további támogatott lakhatást, ezért gondolták úgy, hogy a közeli Heves megyében próbálnak segíteni, s látták, hogy Egerben még nincs ilyen lehetőség. Vannak itt is fogyatékkal élő fiatalok, Egerben minden adott ahhoz, hogy teljes életet élhessenek, jó, ha a városban tudnak maradni. A pályázat benyújtása előtt egyeztettek itteni állami és önkormányzati intézményekkel is, velük ismét föl fogják venni a kapcsolatot.

Darab Anita, az ikladi lakóotthon, a Szederfa intézményvezetője kifejtette, a Nappali Intézmény fogyatékossággal élő felnőtteket szolgál majd ki. Az ellátással meg akarják teremteni az érintettek számára a tevékeny élet lehetőségét. A fogyatékossággal élő, illetve autizmussal élő személyek a társadalom egyenrangú tagjai, akik a mindenkit megillető jogokkal és lehetőségekkel csak jelentős nehézségek árán, vagy egyáltalán nem képesek élni. A szolgáltatásukkal a fogyatékossággal és autizmussal élő emberek társadalmi integrációját támogatják, valamint azt, hogy elérhessék az egyéni képességeikhez mért legmagasabb önállósági fokot. A nappali ellátás az alapfeladatain túl biztosítja az ellátottaknak napindító nagycsoportban a személyiségfejlesztő zene-mozgás-tánc terápiás foglalkozásokat, illetve önismereti, önkifejezést támogató, segítő beszélgetéseket.

Reményeik szerint a Gyöngyház Egyesület munkájával Eger magas minőséget képviselő gyógypedagógiai támogatással működtetett szolgáltatásokkal bővülhet.

Darab Anitától megtudtuk, december 31-ig kell megvalósítaniuk a pályázatban foglaltakat, megszerezni a működési engedélyt. Szoros a határidő, de bíznak abban, hogy minden flottul megy majd. Kezdik megkeresni a családban élőket, illetve várják a jelentkezőket is a szolgáltatásra, ha azok év végéig meglesznek, január elsején el is indulhat a támogatott lakhatás és a nappali intézmény. Két lakást, illetve két családi házat szemeltek ki ezekre a célokra, szeretnék ezeket megvásárolni, illetve a lakók ellátási igényéhez mérten átalakítani, például akadálymentesíteni. A szolgáltatás elindításához keresnek majd szociális szakembereket, illetve gyógypedagógust is.

Az intézményvezető szerint a fogyatékkal élők környezetében tervezik érzékenyítő programok megtartását, ilyet egyébként is végeznek, például iskolákban is. Fontos ugyanis, hogy őket elfogadja a társadalom, hiszen sokszor nincsenek szem előtt. A nagy intézmények kitagolási programját 2036-ig kell megvalósítani hazákban.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában