Közösségi kerékpározás

2023.03.05. 08:44

Hamarosan kipóbálhatjuk az Eger Bringa-programot

Tavasszal átadják a cangaállomásokat.

Sz. M. L.

A felsővárosi állomás

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az egri önkormányzat a HungAIRy LIFE integrált projekt keretein belül, a környezettudatos közlekedés népszerűsítése céljából - Eger Bringa néven - közösségi kerékpáros rendszert hoz létre két állomással, amelyet a lakosság 2023 tavaszától vehet igénybe.

A  HungAIRy LIFE hivatalos oldalán is elérhető tájékoztató szerint a város kerékpárkölcsönző rendszere egy olyan kezdeményezés, amely kiegészíti a kötött pályás közlekedés megbízhatóságát az egyéni közlekedés szabadságával. Az Eger Bringa megvalósításának célja a város légszennyezettségének, forgalmi torlódásainak és a közlekedés zajának csökkentése azáltal, hogy minél több ember használja a kerékpárokat a mindennapi életük részeként. Az akció küldetése továbbá az, hogy népszerűsítse ezt a hatékony és környezetbarát alternatívát a városközpontban utazók körében.

A közösségi közlekedési rendszer a városban összesen 20 hagyományos biciklit kínál majd bérlésre, amelyeket a 2 gyűjtőállomás egyikén lehet kölcsönözni, majd bármelyik állomáson leadni.

Az egyik állomás a Felsővárosban, a Kallómalom úton található, míg a másik a Belvárosban, az Árva köznél. A helyszín kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a már meglévő kerekpárutak közelében legyenek az állomások, illetve a jelentős szintkülönbség elkerülése is követelmény volt, mivel hagyományos biciklikkel működik a rendszer. Továbbá a Felsővárosból a Belváros irányába tartó munkavállalók napi bejárásának könnyítése is cél volt a helyszínek kiválasztása során.

Mindkét állomás 10 hagyományos biciklivel, 15 hibrid dokkolóval, illetve egy-egy vezérlőoszloppal rendelkezik. Az Eger Bringa rendszer használata regisztrációhoz kötött lesz. Alkalmi és rendszeres felhasználók is igénybe vehetik a szolgáltatást. Az Eger Bringa rendszeréhez tartozni fog egy weboldal és egy applikáció is, ami segíti a felhasználókat a jegyvásárlásban, illetve a rendszer használatában, megismerésében is.

Az Eger Bringa várhatóan hozzájárul a levegő minőségének javításához. A kerékpáros rendszer kiépítésével elsősorban a helyi lakosokat szeretnék ösztönözni arra, hogy gépjárműveik helyett használják az alternatív közlekedési rendszereket. A közlekedésből származó légszennyezők kibocsátásának csökkentése érdekében 2015-ben már megvalósult a várost hosszanti irányban átszelő kerékpárút. A HungAIRy LIFE integrált projekt most egy olyan rendszer kiépítését támogatja, amely első körben teszt jelleggel üzemeltethető.

A program első elemei a későbbiek során komplett rendszerré fejleszthetők. Az állomásokon található dokkolók képesek fogadni az elektromos kerékpárokat is. A kerékpáros közlekedés szabályainak ismertetése, a kerékpáros kultúra formálása is fontos célkitűzés a projektben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában