Kitérő nélkül

2023.03.19. 07:33

Helyreállíthatják végre a sziklaomlásban megsérült felsőtárkányi útszakaszt

Az egri vár leomlott bástyatámfalán még dolgoznak a szakember, a Felsőtárkány környékén autózók pedi úgy fest, két év után az idén fellélegezhetnek.

Szabadi Martina Laura

A tervek szerint hamarosan az autósok előtt is megnyílik az út

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– A település határában, a 2505. sz. főúton, Répáshuta irányába kőomlás miatt az út le van zárva, a lezárt szakaszt a buszforduló felé lehet kerülni. A takarítási munkálatokat a közútkezelő hamarosan megkezdi – ezt Felsőtárkány Község Önkormányzata egy Facebook-bejegyzésben írta még 2021. február 21-én. Akkor a „kerülőút” minőségére tekintettel azt kérték, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek az útszakaszon. A sofőrök vélhetően azóta is fokozott figyelemmel közlekednek a kanyarban, ugyanis az eredetei útszakaszt azóta sem adták vissza a forgalomnak, immár több mint két éve. 

A Magyar Közút vármegyei szervezetétől úgy tudjuk, a 2505-ös számú út melletti sziklafal területe az Egererdő Zrt. kezelésében van, s mivel ők a veszélyt nem tudták azóta sem elhárítani, így a Magyar Közút Nonprofit Zrt. nem engedhette vissza a forgalmat az útra. Ám úgy tűnik, nemsokára visszatérhet a forgalom a régi kerékvágásba. Az Egererdő Zrt. ugyanis most azt írta portálunknak, idén helyreállíthatják a szakaszt. 

– A sziklaomlás okainak kivizsgálásáról szakértői tanulmány készült, ami még további pontosításokat igényel. Ezt követően terveink szerint még 2023-ban elvégezzük a teljes helyreállítást. Az erdőgazdaság felvette a kapcsolatot a közútkezelővel is – közölték érdeklődésünkre. 

A fenti sorok alapján tehát az autósok hamarosan a kanyargós kitérő nélkül haladhatnak Répáshuta irányába, ahol a Bükki Csillagda és számos túraútvonal megközelíthető, az eredetileg buszfordulóként funkcionáló terelőutat pedig vélhetően visszakaphatja használatra a tömegközlekedés. Hogy mitől omolhatott le a sziklafal, arra is rákérdeztünk, de újabb kérdéseinkre még nem kaptunk választ az Egererdőtől. A fő út mentén halad a felsőtárkányi via ferrata is, amelyet éppen az omlás idején készítettek s tavaly adtak át. 

Egyébként két éve tél végén az M25-ös autóút mellett, Andornaktályánál is történt egy omlás, bár ott a föld csuszamlott meg. Szarvaskő után, a 25-ös főút egy részén szintén földet és köveket mosott ki ekkoriban az eső az út alól, jókora szakaszon. Azokban a hetekben sok volt a csapadék, illetve intenzíven váltotta egymást a fagyás és az olvadás. A közút az M25-ös környéki rézsűcsúszásokat garanciális meghibásodásokként írta le, ezeket jelezték az építtető NIF Zrt.-nek, rövid idő alatt rendbe is tették a környéket. A 25-ös főút menti támfaldőlés helyszínét szintén felmérték, de a helyreállításhoz kiviteli tervre is szükség volt, itt bonyolultabb volt a helyzet. 

Vélhetően tényleg köze van az akkori időjárásnak az omlásokhoz, ugyanis szintén ekkor omlott le a várban a Szép-bástya támfala is. Ezt információink szerint részben már helyreállították, de a munkálatok még közel sem értek véget teljesen. Arról sincs hír, hogy Mirkóczki Ádám polgármester terve, miszerint bíróság állapítja meg a felelős kilétét, hogy halad. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában