Emlékezés

2023.03.08. 07:55

Kelemen Csaba színművészről emlékeznek meg a regéci várban

Kelemen Csaba színművésznek szívügye volt történelmünk nagyjait megörökíteni a színpadon. A "várkapitány" emléke előtt tisztelegnek Regécen is.

B. K.

Kelemen Csaba a színpadon Dobó István szerepében

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Március 25-én, szombaton a regéci várban emléktáblát avatnak Kelemen Csaba színművész munkássága előtt tisztelegve. A megemlékezés délután fél egykor kezdődik a regéci önkormányzat, az Agria Játékok Kft. vezetése és a Hun Fokos Szövetség támogatásával és szervezésében - tudtuk meg Kelemen Csabáné Lengyel Edinától, a színművész özvegyétől.  

Az egri Gárdonyi Géza Színház színművészére máig sokan emlékeznek szeretettel és hálával. Özvegyétől megtudtuk, hogy a megemlékezés apropóját az adja, hogy nagy történelmi elődeink - Dobó István, II. Rákóczi Ferenc fejedelem - személyisége is nagy hatással volt a művészre. Mindig is közel érezte magához a sorsfordító hősöket, ezért szívügyének tartotta, hogy történelmünk eme nagy alakjairól is készüljön a mai kor emberét is elgondolkodtató, egyúttal magával ragadó színpadi előadás, musical formájában.

A Borsod Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzattól kért támogatást a darab megrendeléséhez, amit a megyei közgyűlés támogatólag és egyöntetűen meg is szavazott. Így indulhatott el a szövegkönyv megírása és a zenék megkomponálása. A darab A fejedelem címet kapta, amiben évtizedekig a főhős szerepét játszotta.

- Csaba számára sosem a pénz volt a meghatározó, hanem a jó ügy szolgálata! - fogalmazott özvegye.

A színművész 1955-ben született Szolnokon, pedagógus szülők harmadik gyermekeként. Budapestre 1964-ben költözött szüleivel. Későbbi életére nagy hatást gyakorolt Jókai Anna, aki magyar nyelvre és irodalomra oktatta az általános iskolában. 

1980-ban a Színház és Filmművészeti Főiskolán diplomázott, majd első szerződése a debreceni Csokonai színházhoz kötötte, amit a budapesti Radnóti Miklós színház követett. Az egri Gárdonyi Géza Színház küszöbét 1989-ban lépte át, ahol ezt követően több mint kétszáz szerepet alakított 2020-ban bekövetkezett haláláig.

Pályafutása során kiemelkedő jelentőségűnek tartotta II. Rákóczi Ferenc fejedelem és Dobó István várkapitány megszemélyesítését. Ez utóbbi szerepben közel húsz éven át láthatta a közönség az Egri Várban rendezett produkcióban. Önálló műsoraival számos helyen megfordult négy évtizedes pályája során.

Fontosnak tartotta nemzeti irodalmunk legnagyszerűbb alkotásainak tolmácsolását, nemzeti azonosság tudatunk erősítését, hirdetését.
Művészi pályája során több nívódíjban is részesült. (Pécsi Sándor díj, Pro Agria díj, Megyei Príma Primissima díj.)

Az Agria Játékok Kulturális Szolgáltató Kft. 1994-ben alakult meg, s az ország harmadik legnagyobb szabadtéri rendezvénysorozatát hívta életre. Ennek ügyvezetőjeként húsz év alatt több mint 150 bemutatót tartottak társulatával.

A művész tragikus és hirtelen haláláig számos alkalommal vett részt Eger és környéke kulturális rendezvényeinek - újévi koncert, Agria Nyári Játékok, Színházi bemutatók, önálló estek - szervezésében.

Felesége, Lengyel Edina művelődésszervező a mai napig őrzi és ápolja férje szellemi hagyatékát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában