Felújítás

2023.03.29. 08:10

Lesz kapaszkodó: korlátok épülnek az egri bazilika előtti lépcsőhöz

Közel kétszáz évig nem segítették fogódzók a lépcsőzést, ezután fogják.

T. B.

Korlát kerül a Bazilikához vezető lépcsőkre.

Forrás: Fotó: Huszár Márk /Heves Megyei Hírlap

A napokban fölszerelték az első kapaszkodót a bazilika előtti lépcsősoron. 

Rudolf Mihály Ybl-díjas építésztől, a főszékesegyház rekonstrukciójáért felelős Hadas Építész Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, összesen nyolc korlátot szerelnek majd föl, segítendő azokat, akik nehezebben járnak. Korábban sosem volt a lépcsősoron kapaszkodó, de az új előírások alapján tervezniük kellett. Két vonalban készül el majd a nyolc egységből álló kapaszkodó, a portikusz második oszlopainak tengelyében. Várhatóan április végéig szerelik föl az összes fogódzót. Az esti szentmisékre érkezőket segítendő a portikuszhoz közeli korlátokra szerelt fényforrások meg is világítják majd a felső lépcsőket.

- Egy hete mutatták be, hogyan fognak kinézni, a zsűri elfogadta, most az elsőt fölrakták, a fogódzók aljára és tetejére egy-egy díszgömb is kerül majd. A lépcső 190 éve létezik, eddig nem volt igény a kapaszkodókra, fontos döntés volt, merjünk-e ne tervezni és akkor mit szól hozzá a hatóság, vagy legyen, s milyen. Egyébként a lépcsőt is rendszeresen föl szokták újítani, az eddig alkalmazott bogácsi, illetve szomolyai tufakő ugyanis szétfagyott, 20-25 évet bírt. Most mélységi magmás kőzetből készült a lépcsősor, várhatóan 200 évet fog szolgálni – mondta lapunknak Rudolf Mihály.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában