Áramellátás

2023.03.06. 11:26

Már biztonságosabb az áramellátás a Mátra és a Bükk magasabban fekvő településein

Sok helyen földkábelekre cserélte az áramszolgáltató a villamos szabadvezetékeket.

Sz. Sz. I.

Mátraszentimre térségében másfél éve végezték a kábelcserét

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Sok helyütt megvalósult már a szabadvezetékek földkábelekkel való kiváltása a Mátrában és a Bükkben, adta hírül februári hírlevelében az MVM Zrt. Közlésük szerint az MVM Émász hálózati beruházási stratégiája kiemelt figyelmet fordít a szabadvezetékek földkábelekkel való kiváltására, főként Magyarország egyes hegyvidéki területein, például a Bükk hegységben és a Mátrában.

A szolgáltató cég emlékezetet arra, hogy február elején szinte az egész országban 100 kilométeres óránkénti sebességet meghaladó, orkán erejű szél tombolt. A viharos szél miatt a villamos vezetékekre dőlő fák, a leszakadt ágak, kitört oszlopok számos helyen vezetékszakadást idéztek elő, ami kiesést okozott a szolgáltatásban. Extrém időjárási körülmények között, különösen hegyvidéki terepen az üzemzavarok elhárítása is nehezebb és hosszadalmasabb. Éppen a fogyasztók zavartalan villamosenergia-ellátásának biztosítása és a települések közötti hálózaton fellépő üzemzavarok számának csökkentése az elsődleges célja a szabadvezetékek földkábelekkel való kiváltásának, ami most meg is valósult az Északi-középhegység középső és keleti szakaszának jelentős részén.

Ezek a beruházások környezetvédelmi szempontból is fontosak, hiszen azzal, hogy földkábelek épültek a szabadvezetékek helyére, számottevő terület került vissza a természethez, és elkerülhetők a szabadvezetéki hálózaton előforduló áramütéses madárbalesetek is. A beruházásokat a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította.

Az MVM Émász a bükki projekt keretében Bükkszentkereszt és Répáshuta, Lillafüred és Ómassa, valamint Mexikóvölgy és Bükkszentkereszt között építette ki a földkábeles hálózatot. A mátrai projektben Mátraszentimre és Mátrakeresztes között, a Parád–Parádsasvár szakaszon, végül Mátrafüred és Kékestető között is a föld alá került a hálózat. A két projektben kiemelkedően magas rendelkezésre állású hálózatot sikerült kiépíteni, zárul a cég beszámolója.

Horváth László országgyűlési képviselő már korábban arról beszélt, hogy a Felső-Mátra áramszolgáltatása 1948 óta légvezetéken érkezett. Mint mondta, ez a megoldás szélsőséges téli időjárás esetén kifejezetten sérülékeny rendszer. 2017 tavaszán hirtelen nagy mennyiségű hó esett a Mátrában, s a nem várt áprilisi havazás komoly fennakadást okozott a környék közlekedésében és áramellátásában is. Az üzemzavar, mely a kommunikációs hálózatot is érintette, főként a légvezetékek sérülékenységéből fakadt.

– Emlékezhetünk milyen nehézségeket okozott pár éve, mikor a hó súlyától kidőlő fák sorra szakították le a légvezetékeket, ezért napokon keresztül áramszünet nehezítette az itt élők életét, veszélyeztette az intézmények, szolgáltatók, hotelek működését. Akkor is bebizonyosodott, hogy a hegyen a természet az úr: pillanatok alatt mattot kapott a Felső-Mátra. Ekkor kezdeményeztem, és kértem a kormányzat jelentős támogatását ahhoz, hogy a kritikus szakaszokon a légvezetékek helyett biztonságosan a föld alá süllyesztett vezetéken érkezzen az áram a Mátrába – részletezte másfél évvel ezelőtt Horváth László.

Előházi Péter, Mátraszentimre polgármestere arról számolt be a közelmúltban, hogy a légkábelek földkábelekre cserélése az áramszolgáltatás biztonságát és az egységes, gyors internetelérést szolgálja. 

– Télen gyakran leszakította a vezetékeket a ráfagyó ónos eső, illetve a hó súlya alatt rájuk dőlő sok fa. Itt, a Felső-Mátrában, ha nincs áram, még a szennyvízhálózat sem működik, hiszen a hegygerinceken átemelők működtetik a rendszert – tájékoztatott Előházi Péter.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában