150 év

2023.03.01. 14:00

Nosztalgiavonattal ünnepelik a Hatvan-Szolnok vonal születésnapját

Százötven éve, hogy Hatvanba bepöfögött az első szerelvény a szomszédos vármegye székhelyéről.

T. O.

Régebbi jubileumok alkalmával is jártak már nosztalgiavonatok a városban

Forrás: Tari Ottó/Heves Megyei Hírlap

A 68 kilométer hosszúságú Hatvan-Szolnok vasútvonal 1873 óta köti össze a Zagyva-folyó mentén a Jászságot a Grassalkovichok városával, vagyis az idén éppen 150 éve, hogy Hatvanba bepöfögött az első szerelvény a szomszédos vármegye székhelyéről. Ez az apropója annak, hogy március 11-én délelőtt 9 órától ünnepséget tartanak a vasútállomáson. Köszöntőt mond Pafféri Zoltán, a MÁV elnök-vezérigazgatója és Horváth Richárd polgármester, a Vasutas Települések Szövetségének elnöke. A jeles alkalomból emléktáblát is avatnak, a helyi hagyományőrző kórus pedig ünnepi műsorral készól.

Tompa Z. Mihály, a Liszt Ferenc Művelődési Ház (Dali) intézményvezetője elmondta, hogy nosztalgiavonat is érkezik az állomásra.

– Gőzmozdony vontatta szerelvény gördül be 9 óra 40-kor az állomás második vágányára. Egy igazi pöfékelő mozdony húzza az első-, másod- és harmadosztályú kocsikat. A vonat déli negyed 12-ig lesz a városban; közelről meg lehet majd nézni a vagonokat, sőt, fel lehet ezekre menni, aki pedig jegyet vált, elutazhat Szolnokig – mondta az intézményvezető, hozzátéve: a Vasutas Települések Országos Szövetsége által kiírt gyermekrajzpályázatra beérkezett alkotásokból, valamint a vasúttal kapcsolatos emlékekből, képekből nyílik majd kiállítás a vasútállomás várótermében. Az eseményen helytörténészek válaszolnak majd az érdeklődők kérdéseire.

Ugyanide kapcsolódik, hogy Horváth Richárd polgármester felhívást tett közzé, amely szerint a Hatvan-Szolnok vasútvonallal kapcsolatban március 31-én tárlatot nyitnának a vasútállomás várótermében, ezért kérik, hogy akik a témához illő régi fotóval, képeslappal rendelkeznek, mielőbb juttassák el a [email protected] internetes címre vagy a polgármesteri hivatal titkárságára.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában