Vállalkozói fórum

2023.03.21. 19:58

Változhat az építményadó Egerben a VOSZ javaslatára + fotók

Szeretné erősíteni érdek-képviseleti szerepét a VOSZ, amelyhez új tagokat állítanának maguk mögé.

Tóth Balázs

Egyik cél az új tagok toborzása, hogy céljaikat megvalósíthassák

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Heves Vármegyei Szervezete kedden délután az egri várban tartotta éves taggyűlését, amelyet vállalkozói fórummal kötöttek egybe. Előbb Minczér Gábor, Eger alpolgármestere köszöntötte a jelenlévőket, kiemelve, hogy az önkormányzat feladata volna, hogy pici biztonságot, és segítséget adjon a gazdaság szereplőinek, de az elmúlt három év válságos időszakai ezt nem tették lehetővé. Ellenben tavaly novemberben a közgyűlési többség egyeztetés nélkül megemelte az építményadót. Bejelentette, a következő városi közgyűlés alkalmával, immár egyeztetés után a vállalkozások számára is elfogadható mértékűre módosíthatják az adónem előírásait.

Bányainé Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke arról beszélt, hogy az érdekképviseletek iránti bizalom Magyarországon még nem erős. Ki kell érdemelni azt a szervezeteknek, hogy mögéjük álljanak és rájuk bízzák feladatukat, majd sikerre vigyék ügyüket. Az elmúlt két év nagy sikerének nevezte, hogy az egri önkormányzat újratárgyalja az építményadó szabályait. Bízik abban, minél több tagot tudnak majd tömöríteni, ennek feltétele, hogy lássák a vállalkozások, hogy a VOSZ egy aktív szervezet.

Megjegyezte, a helyi szervezet szempontjából nehezíti a vállalkozókkal való kapcsolattartást, -teremtést, hogy a Széchenyi Kártya ügyintézés és az elnökség más helyszíneken működik, de jó a kapcsolatuk az irodával. Bányainé Micski Marianna kifejtette, az elnökség havonta ülésezik, középtávú terveket fektetnek le. Tavaly elindult a VOSZ Páholy, amely exkluzív üzleti klub és segíti a személyes kapcsolatok ápolását. Ismert vállalkozókat, szakembereket is meghívnak. A megyei szervezet szeretné megszólítani a fiatalokat, például az egyetemmel együttműködésben is vállalkozói klubot terveznek.

Az elnök kitért a Prima Gálára, amelynek tavaly a Kepes Intézet adott otthont és jól sikerült. Nehéz a választás, ki legyen a díjazott, sok jó jelölt volt. Szélesíteni szeretnék a merítést, ezért arra kérte a közönséget, hogy akár már most tegyenek javaslatot az idei jelöltekre a megyeiprima.hu oldalon.

Eppel János, a VOSZ elnöke az idén 35 éves szervezet öt éves stratégiájáról és cselekvési programjáról, a szövetség aktuális gazdaságpolitikai kérdésekre adandó válaszairól beszélt. Hívószavaik a közösség, az együttműködés és az aktivitás. Értékeik az önkéntesség, az együttműködés, a függetlenség és a szakmai alapokon nyugvó érdekképviselet.

Mint mondta, az ötéves elnökségi ciklust helyzetfelméréssel kezdték (fiatalítást, modernitást várnak el tőlük), feladataik között megnevezték a sikeres érdekképviseletet, a szolgáltatások megerősítését, a kétirányú együttműködést és a VOSZ márka erősítését. Szeretnék erősíteni a területi szervezeteket, ezért két évre minden megyében VOSZ irodákat finanszíroznak, amelyek aztán a szolgáltatások révén önfenntartóvá válhatnak. Szeretnék elindítani vállalkozásfejlesztési szolgáltatásukat, hiszen komoly tudás van náluk és van forrásuk is, amelyet visszaforgatnának a vállalkozásokba. Egyebek között üzleti terv készítésben, cég átvilágításban, pályázatok, kockázati tőke bevonásában tudnak tanácsot adni.

Szót ejtett a Széchenyi Kártyáról is, amely tavaly volt húsz éves és a két évtized alatt 470 ezer vállalkozás vette igénybe és 6 ezer milliárd forint hitelt helyeztek ki. Tavaly körülbelül 1700 milliárd forintot juttatott el a 200 KAVOSZ iroda a cégekhez, s a kártyának tagtoborzó ereje is van. Idén csúcsra emelkedik az állami kamattámogatás, ami 290 milliárd forint lesz. Hozzátette, a vállalkozásoknak elindítják a VOSZ PORT-ot, amely egy vállalati irányítópult lesz ügyintézéshez, adatszolgáltatáshoz. Eppel János elmondta, a taglétszámuk másfél év alatt 22-ről 28 ezerre emelkedett, társszervezeteikkel együtt pedig 60 ezer vállalkozást képviselnek.

Perlusz László főtitkár a tagság előnyeit és a májusban debütáló VOSZ PORT vállalkozói támogató rendszert ismertette. Mint mondta, helyi és országos szinten is előnyös a tagság azoknak, akik szeretnének részt venni a közéletben, s tennének is környezetükért, szakmájukért. Segítik a kapcsolatfelvételt országos szinten is és tárgyalni tudnak hivatalokkal, minisztériumokkal. Öt tagozatuk és húsz szekciójuk van, nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkeznek.

Mint mondta, a VOSZ-nak vannak válaszai, hiszen sok a kérdés. Az energiaválságban például 12 javaslatot tettek le, az élelmiszer árstopot szerintük ki kellene vezetni. Az állami, vagy magánegészségügy kérdésében szerintük viharos a helyzet, de egy szektor van, összhangban kell működni a magánnak és az államinak és finanszírozni kell. Az infláció kérdésében azt mondják, nem a magyar cégek profitéhsége hajtotta föl az árakat. A van-e megfizethető hitel kérdésére a Széchenyi Kártyát mondják válaszul.

A VOSZ PORT-ról elmondta, két éve dolgoznak rajta, májustól lesz elérhető. Lesz ingyenes és fizetős része. Tud számlázni, van benne banki tranzakció, kalkulátor, partnerkezelő, termékkezelő, céginformáció, kimutatáskészítő funkció is de piactér és tudástár is. Kiegészítőként egyebek közt munkaügyi nyilvántartásra, e-aláírásra, szerződéskötésre is lehet használni.

A VOSZ tervez egyetemi együttműködéseket, kihelyezett elnökségi üléseket, kulturális programokat is.

Utolsóként Széles Anikó, a Sky Marketing Kft. tulajdonos-ügyvezetője ismertette a VOSZ új arculatát és jubileumi kommunikációját, amely a választ helyezi előtérbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában