Boldog gyermekévek

2023.04.10. 20:00

A feldebrői iskolások élvezik a tavasz beköszöntét

A feldebrői általános iskolában a tavasz kezdete mindig nagy örömet jelent a diákoknak és a tanároknak egyaránt, s mivel nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományok ápolására, így igen mozgalmasan telt az elmúlt néhány hetük.

Fekete-Vadászi Erika

A szünet előtti utolsó napon éltették a húsvéti népszokásokat a diákok

Forrás: Beküldött

 – Ilyenkor már alig várjuk, hogy a jó idő beköszöntével egyre több időt tölthessünk a szabadban az óraközi szünetekben, illetve a testnevelés órákat, valamint a napköziben lévő szabadidős tevékenységeket is szívesen végezzük az udvaron. A friss levegőn való tartózkodás gyermekeink számára testileg-lelkileg és mentálisan is rendkívül fontos – kezdte mesélni Szoldatics Rita, a Kápolnai Tarnavölgye Általános Iskola Feldebrői Telephelyének intézményvezető-helyettese, akitől megtudtunk, jelenleg 35 diák jár az iskolába, ahol alsó tagozat működik, s nagyon mozgalmasan telnek a napjaik. 

Március elején felhívták a fiúk figyelmét a lányok, a nők tiszteletére, a technika órákon meglepetéseket készítettek számukra, majd színházlátogatást, kirándulást szerveztek Miskolcra. 

– Nagyon izgalmas volt a napunk, a diákok is jól érezték magukat, sok új élménnyel lettünk gazdagabbak. Utaztunk vonattal és villamossal, jártunk két fantasztikus játszótéren, valamint a vállalkozó kedvű gyerekek az Avasi kilátóra is felmerészkedhettek. Külön örömünkre szolgált, hogy tanulóinkat minden helyen dicsérettel illették a miskolciak, a diákjaink udvarias, fegyelmezett viselkedése miatt, s ez minket, tanárokat büszkeséggel töltött el – részletezte az intézményvezető-helyettes.

Az iskolások részt vettek a nemzeti ünnepünk alkalmából szervezett eseményen, mely a helyi önkormányzat és az Együtt Feldebrőért Egyesület rendezésében jött létre. A harmadik és a negyedik osztályos tanulók közül többen színvonalasan szerepeltek, illetve a zeneiskolások is felemelőbbé tették huszárnótáikkal a rendezvényt. A felkészítésben Mirkóczkiné Lénárt Mónika és Vámosi László vett részt. 

Különböző versenyeken is remekelnek a feldebrői iskola diákja, Lénárt Réka Zoé és Tenke Vivien az Arany László Megyei Meseíró Versenyre neveztek az általuk írt mesével, s bejutottak a megyei fordulóba. Őket Szórád Erzsébet segítette pályaműveik elkészítésében. A víz világnapja alkalmából megrendezett rajzpályázaton pedig Danó Melissza Elena ért el harmadik helyezést, őt Kiss Ágnes készítette fel. 

– Március végén a diákokkal a tavasztündér bőrébe bújtunk, és „Iskolanyitogató” címmel rendeztünk nyílt napot  a leendő elsősök számára. Játékos feladatokkal, kézműves foglalkozásokkal is készültünk nekik, valamint belekóstolhattak az angol nyelv rejtelmeibe, és a csillogó tekintetekből úgy tűnt, jól érezték magukat nálunk a kicsik – jegyezte meg Szoldatics Rita, aki azt is elmondta portálunknak, hogy a tavaszi szünet előtti utolsó hét már a húsvéti készülődés jegyében zajlott az iskolában. 

– Mi pedagógusok ragaszkodunk a magyar hagyományok ápolásához, ezért igyekszünk tanulóinkkal is megismertetni a húsvéti népszokásokat – hangsúlyozta. Az iskolát hímes tojásokkal díszítették, a gyerekek nyuszis dekorációkat készítettek, és megnézhettek egy húsvéti animációs mesefilmet is. 

A szünet előtti utolsó napon pedig éltették a húsvéti népszokásokat.

– Óvatos vizes locsolkodást tartottunk, a fiúk versikével kértek engedélyt a locsolásra, a lányok pedig illendően köszönték meg, hogy idén sem kellett elhervadniuk. Volt a nap folyamán játékos tojáskeresés, kézműves foglalkozás is, melynek részeként egy dekoratív zokninyuszit készítettek el nebulóink – fűzte hozzá az intézményvezető-helyettes. 

A feldebrői iskolások kalandjai ezzel nem értek véget, a szünet után is izgalmas napoknak néznek elébe, egyebek között pályázatot nyújtanak be, hogy részt vehessenek a zánkai Erzsébet-táborban, ahol a minőségi, élményalapú táborozást biztosítanak részükre, s az előző évek tapasztalatai azt mutatják, életre szóló élményekkel gazdagodnak a diákok egy-egy ilyen táborban. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában