Emléktúra

2023.04.20. 10:55

A Himalájában gyilkos lavina pusztított, de a gyöngyösiek expedíciója biztonságban van

A Kiss Péter Emléktúra résztvevői szerdán sem tudtak eljutni az alaptáborig.

Sz. Sz. I.

Minden helikoptert mentésre használnak jelenleg a térségben

Forrás: Kalifa Kancsendzönga Expedíció 2018

A Kiss Péter Emléktúrát támogató Kalifa Alpin Csapat szerdán a közösségi oldalán a következő tájékoztatást adta:

"Ma sem tudott  feljutni a Kalifa – Kiss Péter Emléktúra csapata a Kancsendzönga alaptáborába. Ennek oka az, hogy a 8091 méter magas Annapurnán lavina zúdult le hétfőn. Az állandó lavinaveszély és a kiszámíthatatlan időjárás miatt az egyik legveszélyesebb hegynek számít a világ 10. legmagasabb hegye. A hétvégén azonban jó idő kínálkozott a csúcstámadásra, ezért sok hegymászó és sherpa tartózkodott a magaslaton. Többségük el is érte az Annapurna legmagasabb pontját. Az ereszkedéskor azonban egy lavina elsodorta az útvonalat és az előre rögzített köteleket a 4-es és 3-as tábor között. Nem volt biztonságos gyalog útnak indulni, ezért fent rekedtek. A kiegészítő oxigén, az élelem és a hó olvasztásához szükséges üzemanyag kezd kifogyni. A hegymászók kimerültek és többen fagyási sérüléseket szereztek. Sajnos Noel Hanna a tegnapi híradások szerint már biztosan az életét vesztette a kialakult helyzetben, Őt a 4-es táborban lévő sátrában találták meg. 

A mentési munkálatok idejére kedden az összes helikoptert az Annapurnához vezényelték, ami minden hegymászó expedíciót érintett Nepálban. Az evakuálás megtörtént, várhatóan a mai napon be is fejeződnek a mentési munkálatok. Többek között az a helikopter is részt vett a vészhelyzet kezelésben,  amely a Kancsendzönga alaptáborába vitte volna fel a csapatot a mai nap folyamán, így hétfő óta kénytelenek Tseram-ban, 3900 m-en várakozni. Az eredeti trekking túra tervek szerint már tegnap fent kellett volna lenniük az alaptáborban, két nap késésben vannak. A hosszú várakozás kimerítő számukra, főleg az éjszakai hidegeket nehéz elviselniük. A szeszélyes gleccser miatt ugyanis kockázatos gyalogosan megközelíteni az alaptábort, csak helikopterrel biztonságos felmenni oda. Kétségek között várják a fejleményeket. Addig is a kényszerpihenő napjait túrázással töltik el a környéken, tegnap szép időben mentek fel körülbelül 4500 méterre. Reméljük kitart még a jó idő!

Az előrejelzések szerint a következő öt napban rossz idő várható, erős szélre és jelentős mennyiségű hóra kell számítani az Annapurna, a Manaszlu és a Mount Everest régiókban, ami légvonalban több, mint 400 kilométerre van a csapattól. A Kancsenzdönga időjárását ez remélhetőleg nem fogja érinteni. A Kalifa Alpin Csapat figyelemmel kíséri az eseményeket, folyamatosan tartja a kapcsolatot a trekking túrát szervező ügynökséggel és a csapattal, hogy a biztonságukat szem előtt tartva továbbra is lehetőségük legyen feljutni az  alaptáborba." – olvasható a Kalifa közösségi oldalán.

Mint arról portálunkon is többször beszámoltunk, a gyöngyösi Kiss Péter hegymászó Erőss Zsolt társaságában a Nepál és India határán található, 8586 méter magas Kancsendzönga 2013-as meghódítása után, ereszkedés közben eltűnt. Az emléktúra célja, hogy Kiss Péter édesapja és testvére egy kisebb csapattal elzarándokoljon a hegyóriás 5500 méter magasan található alaptáborába ugyanazon az útvonalon, amelyen tíz évvel ezelőtt Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászók haladtak.

A Kalifa Alpin Csapat korábbi bejegyzésében írt arról is, hogy az alaptáborba tartó csapattal nehézkes a kommunikáció. Friss fotókat egyáltalán nem, csak rövid üzeneteket kapnak tőlük.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában