Közösségek

2023.04.29. 19:55

A Kapcsolódások napján minden a vízről szólt Gyöngyösön + fotók

A piknikezés, a mozgás, az alkotás, a játék, vagy éppen a fűben heverészve a zenehallgatás, a beszélgetés közösségi napját sokan élvezték.

Sz. Sz. I.

Sokan kilátogattak a Posta parkba Gyöngyösön

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Minden a vízről szólt szombaton Gyöngyösön az idei Kapcsolódások napján. A rendezvény pályázata a város 2022-es részvételi költségvetési szavazásának a második helyen végzett, így Gyöngyös támogatásával jöhetett létre. A szervezők célja ez évben is az volt, hogy a közösségeket újraépítsék, megerősítsék, mert a véleményük szerint a közösségben létezés segíthet megőrizni az egészségünket, a lelkierőnket, boldogabban, teljesebben élhetünk. Ennek szellemében várták két helyszínen az érdeklődőket. 

A Posta parkban mód nyílt piknikezni, mozogni, alkotni, játszani, kiállításokat nézni, vagy éppen a fűben heverve zenét, beszélgetéseket hallgatni. Utóbbinak szintén a víz volt a témája: Csathó Tibor egri környezetvédő, az Életfa Környezetvédő Szövetség elnöke, dr. Koncz Gábor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem egyetemi docense és dr. Szemes Paula, a gyöngyösi önkormányzat környezetvédelmi szakmérnöke folytatott kerekasztal-beszélgetést Matúz Viktória vezetésével. 

Az ismeretterjesztő beszélgetés során a résztvevők megosztották a tudásukat a hallgatósággal a vízgazdálkodásról, a vízmegtartásról, az ezekhez szükséges hasznos technikákról egyéni és közösségi szinten egyaránt. Eközben a park másik pontján zajlott a kertészkedést kedvelők között a Loud Tree növénycsere. Ennek során nemcsak kifejlett zöldféléket lehetett csereberélni, de azok vetőmagjait, palántáit, hagymáit is. 

Ezzel párhuzamosan a Loud Tree természetművészeti játéktéren Liebmann Judit vezetésével nyílt mód játszani kagylókkal, kövekkel, termésekkel, növényekkel, ágakkal, és építeni belőlük. Varnyú Rita népi játszóházi foglalkozásvezető segítségével a kézműveskedni vágyók töltötték kellemesen az idejüket. 

Aki mások munkáira volt kíváncsi, megtekinthette a Heves Megyei Vízmű Zrt. által kiírt, Ivóvizeink megóvása elnevezésű gyermekrajz pályázatra beküldött alkotásokból készült kiállítást. Tóth Szilvia gyermekkönyvtáros pedig a nyaranta nagy sikerű Könyvtári Szünidei Foglalkoztató "különkiadásával" jelentkezett: papírszínházas mesével, kézműves foglalkozással és szuper vízről szóló könyvekkel várta a gyerekeket.

A parkban különleges lehetőségek nyíltak a testmozgásra. Szabad Gábor, a Szabad Mozgás és Kultúrtér vezetője, jógamester irányításával ki lehetett próbálni a flow-jógát, amely az egyik legjobb választás az test rugalmasságának visszaállítására. Pintér Lotti, Magyar Bronz Érdemkereszttel kitüntetett táncművész és táncoktató a gyermekcsoportjaival méltón emlékezett meg a tánc világnapjáról, amelyet éppen április 29-én tartanak. Bárki kipróbálhatta a chi kung kínai mozgásterápiát, illetve a japán zen hagyományokból származó do-in gyakorlatrendszert. A zenei kínálatot a rögtönzött színpad előtti padsorokról figyelhette a közönség. Mono.Scope lemezbemutató piknikjét Stefi, a Makeztük, majd a Reason Acoustic Duo fellépése követte.

A Kapcsolódások napja másik helyszínén, a városi könyvtár mögötti téren egészségudvar várta az érkezőket szűrésekkel, tanácsadással, beszélgetésekkel, zenével. A rák ellen az emberért, a holnapért! társadalmi alapítvány támogatásával, és az Országos Kórházi Főigazgatóság partnerségben biztosított szűrőbuszban szakorvosok végeztek szájüregi-, illetve bőrrákszűrést tanácsadással, általános állapotfelmérést kiértékeléssel, dietetikai és életmód-tanácsadást, vérnyomásmérést, s emellett reformételeket is lehetett kóstolni. A Mátrai Gyógyintézet szűrőbuszában tüdőszűrésre lehetett jelentkezni. Az egészségügyi szűrések után a Dance Land Táncstúdió növendékei, a Muzsikus Céh Vegyeskar, valamint Márkus Liza és Gonda László lépett fel. 



 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában