Emléktúra

2023.04.21. 15:50

A köd miatt visszafordult a gyöngyösi expedíciót szállító helikopter a Himalájában

Kiss Péter édesapja és testvére nem adja fel, hogy feljussanak a Kancsendzönga alaptáborába.

Sz. Sz. I.

Kiss Péter és Kiss Attila nem adja fel, hogy elérjék a céljukat

Forrás: Kalifa

A Kalifa - Kiss Péter Emléktúrát támogató Kalifa Alpin Csapat péntek délután a közösségi oldalán a következő tájékoztatást adta:

"Ma felszállt a helikopter Kiss Péterrel és Attilával a fedélzetén, hogy feljussanak a Kancsendzönga alaptáborába, azonban a pilótának vissza kellett fordítania a gépet. Tseramból szállt fel a gép, ahonnan nem látható az alaptábor. A helikopter vezetőjének a hegyek között,  gleccserek felett kell ellavírozniuk, hogy megközelítsék a tábort. A mai repülés alkalmával ködbe ütköztek, nem lett volna biztonságos folytatni az útjukat, így visszafordultak. Holnap ismét meg fogják próbálni. Hétfő óta kénytelenek Tseram-ban 3900 méteren várakozni.  A hét elején még jó idő volt, akkor készültek az alábbi képek is. Ekkor azonban az Annapurnán történt lavina miatt nem állt rendelkezésükre helikopter.

Kiss Péter műholdas telefonon kérte meg Sarhan Omart, a Kalifa Alpin Csapat vezetőjét, hogy továbbra is biztosítsunk lehetőséget számára. A 10 éves jubileumi Kalifa – Kiss Péter Emléktúrát nem szeretnék feladni, ha kell több napot is várnak türelmesen a jó időre. Az ő döntésük és kérésük alapján mindannyian azon dolgozunk a megbízott nepáli ügynökséggel együtt, hogy ezt a lehetőséget biztosítsuk számukra biztonságos körülmények között. Ehhez mindenképpen egy jól járható, napsütéses időre lenne szükségük" - tudósítottak. 

Mint arról portálunkon is többször beszámoltunk, a gyöngyösi Kiss Péter hegymászó Erőss Zsolt társaságában a Nepál és India határán található, 8586 méter magas Kancsendzönga 2013-as meghódítása után, ereszkedés közben eltűnt. Az emléktúra célja, hogy Kiss Péter édesapja és testvére egy kisebb csapattal elzarándokoljon a hegyóriás 5500 méter magasan található alaptáborába ugyanazon az útvonalon, amelyen tíz évvel ezelőtt Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászók haladtak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában