Feloszlás

2023.04.26. 17:30

Alkalmasabb képviselő-testület kell Mátraszentimrén, vallja mindkét fél

A feloszlott önkormányzat tagjai egyetértenek abban, hogy a közös hang hiányzott, a kommunkáció félresiklott közöttük.

Szabó István

Még nem tudni az időközi választás időpontját Mátraszentimrén

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Hétfőn feloszlatta magát Mátraszentimre önkormányzata. Az erre vonatkozó előterjesztést a szavazásra az ötfős képviselő-testület három tagja, Szabad Andrea alpolgármester, továbbá Marosi Márk, illetve dr. Zorkóczyné Andó Mária önkormányzati képviselők írták alá és nyújtották be. Az előterjesztésben olvasható véleményük egyes pontjaival kapcsolatban a feloszlásra nemmel szavazó Előházi Péter polgármester osztotta meg portálunkkal az álláspontját.

"Mivel meggyőződésünk, hogy a jelen helyzet sem a falu, sem a benne élők érdekeit nem szolgálja, szükségesnek tartjuk a képviselő-testület feloszlását, és új választás tartását. Évekig próbáltunk polgármester úrral együttműködni, egyeztetni, együtt dolgozni a faluért, de ez a közös hang már egy ideje hiányzik."

– Kértem a testület tagjait, hogy a problémákat velem osszák meg, hogy azonnal tudjunk reagálni. Sajnos a kommunikáció valóban elsiklott – mondta Előházi Péter.

"Az alapvető pénzügyi-gazdasági rövid és hosszú távú program tervezésének hiánya, valamint a felelőtlen, sokszor igencsak tékozló gazdálkodás helytelen irányba vitték az önkormányzat pénzügyi-, költségvetési politikáját, ezzel hátráltatva a falu fejlődését, veszélyeztetve a közintézmények fenntartását." 

– Az önkormányzat költségvetése minden évben egyhangú támogatással lett elfogadva. Minden nagyobb kiadásokról és beruházásokról mindig a képviselő-testület döntött, melyet a képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvei tartalmaznak – válaszolta Előházi Péter.

"Ha összehasonlítjuk Mátraszentimrét a bennünket körülvevő településekkel, jól látható a különbség: míg máshol fejlődik a település, ez a mi falunkról aligha mondható el. Ami fejlesztés történik, az a Sípark, helyi vállalkozások és a szlovák kisebbségi önkormányzat javára írható. "

– Mátraszentimrén nincs kisebbségi önkormányzat. Mátraszentimrén Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat működik, mely a helyi iskola és óvoda fenntartója, és szoros kapcsolatot ápol a Mátraszentimre Községi Önkormányzattal. Az elmúlt időszakban az iskola és az óvoda felújítására, valamint közösségiház vásárlásra és felújítására, és a Háromfalu templomának tetőcseréjére és homlokzatának javítására nyert kormányzati támogatást. 

Önkormányzati pályázatok az elmúlt években:

2020. Magyar Falu Program Közterület karbantartását szolgáló eszközök:
AP 800 pótkocsi 5 millió 358 ezer 230 forint
GLO W8 ágaprító 952 ezer 500 forint
Motyl gumihevederes sószóró 800 ezer 100 forint
2021-2022. Magyar Falu Program Szolgálati rendőrlakás korszerűsítése 10 millió 685 ezer 443 forint
Fejlesztések:
Belterületi utak javítása:
Mátraszentimre, Maléter Pál utca - 2020.
Galyatető, Károlyi Mihály utca - 2022.
Mátraszentimre, Darázshegy utca - 2022. – sorolta Előházi Péter.

"Mindez annak fényében még inkább megdöbbentő, hogy a környező falvak lakosaira számolva átlagosan négyszer kevesebb pénzből gazdálkodják ki a működésüket és fejlesztésüket, mint Mátraszentimre. Mátraszentimrén 900 ezer forint lakosonkénti bevételből gazdálkodunk. Gyöngyössolymoson 230 ezer forintból gazdálkodnak, miközben a közintézményeikre nálunk többet költenek. Bodonyban ez 190 ezer forint fejenként és ebből buszbeszerzésre, épületfelújításra is futotta. Parádsasváron 250 ezer forint ez az összeg, míg Parád 300 ezer forint. A végtelenségig sorolhatnánk."

– A Mátraszentimre Községi Önkormányzat hat településből áll: Galyatető, Mátraszentlászló, Mátraszentistván, Mátraszentimre, Bagolyirtás és Fallóskút. Bár az állandó lakosok száma 453 fő, az üdülőházak száma meghaladja az 1200-at. Ha így osztjuk szét a költségvetést, akkor a lakosonkénti összeg átlagosan 147 ezer forint. Gyöngyössolymossal, Bodonnyal és Parádsasvárral szemben Mátraszentimre iskolát és óvodát, orvosi rendelőt és konyhát üzemeltet. Mátraszentimre belterületi útjainak hossza 45 kilométer, mely nagyságrendileg a három felsorolt település belterületi útjainak összegével egyezik meg – magyarázta Előházi Péter.

"Hiába jártuk be tavaly több alkalommal is a falut, feljegyezve a tennivalókat, hiába foglaljuk testületi határozatokba is a feladatainkat, azok legnagyobb része nem valósul meg. Bűnbakok persze mindig vannak, (az előző vezetés, a covid, a lassú hivatalok, stb.)"

– A 2020-as covid járvány nem csak a mi önkormányzatunk gazdálkodását rázta meg. Valóban probléma az áramszolgáltatóval való akadozó együttműködés, és a településegyüttes elavult ivóvíz- és szennyvízhálózata. Csak Mátraszentistván három utcájának víz- és szennyvíz fejlesztése közel 250 millió forintba kerülne. Ez az összeg egyelőre nem áll rendelkezésre az önkormányzatnál – felelte Előházi Péter.

"Álláspontunk szerint a képviselő-testület tagjai megválasztásuk óta ismerik azokat a gyengeségeket, amelyeket amelyeket a különféle helyi viszonyok tartalmaznak, de azok kezelésére a mai napig nem sikerült a szükséges és hatékony intézkedéseket meghozni, még úgy sem, ha képviselő-testületi határozatok voltak róluk. A fejlődés teljes hiánya Mátraszentimre lakosságát, gazdaságát és a falu irányítását sújtják. A falunak nincs megtartó ereje, hisz az utak katasztrofális állapotban vannak, bölcsőde nem létesült, holott ehhez 100 százalékos támogatottságú pályázatok lettek volna. Érthetetlen módon még azokra az állami finanszírozású pályázatokra sem pályáztunk, amelyek 100 százalékos támogatottságúak!"

– A település lakossága az elmúlt három évben gyarapodott. A belterületi utak javításán túl, két nagy útfelújítási projekt készült el ciklusunkban, mely szintén az önkormányzat és a helyi lakosok közös lobbi erejének köszönhető: 2021-ben újították fel a 2408-as főút Mátrakeresztes-Mátraszentimre szakaszát 10 kilométer hosszúságban, 2022-ben teljes felújítás történt a 24113-as mátraszentistváni bekötő úton 3 kilométer hosszúságban – válaszolta Előházi Péter.

"A helyi fiatalok többsége a falut elhagyja vagy annak elhagyását tervezi."

– Sajnos a 2000-es évek elején ez jellemezte a Felső-Mátrát, de mára egyre több helyi fiatal alapít családot és építkezik a Mátrában. Van, aki az erdőművelésben, van, aki az építőiparban, mások a vendéglátásban, a helyi iskolában, vagy az önkormányzatnál találnak állást maguknak – mondta Előházi Péter.

"Mátraszentimrének a mai napig nincs ipari tevékenységre kijelölt területe. Az önkormányzatnak a hulladékudvar létesítési kísérlete zsákutcába futott. Polgárőrség a településen nem működik. A kamerarendszer a mai napig nem épült ki, rontva ezzel a vagyonbiztonságot."

– A Felső-Mátra települései kiemelten védett Natura 2000-es és Természetvédelmi területekkel vannak körülvéve. A Bükki Nemzeti Park szakemberei nehezen hoznak döntést arról, hogy egy-egy madárvédelmi, vagy magterületet átadjanak ipari, vagy hulladékgazdálkodási hasznosításra, még ha azok belterületi önkormányzati ingatlanok is. 2023-ban lett lehetőségünk 4G-s napelemes kamerarendszer pályázására, melyből nyolc darabot helyezhetünk ki a Felső-Mátra településein – sorolta Előházi Péter.

"A piac méltatlan körülmények közt működik, közvécék továbbra sem állnak a turisták rendelkezésére."

– A települések lakóinak pozitív a visszajelzése a Mátraszentimre központjába keddenként érkező tejtermék, zöldség-gyümölcs és húsáru piacról. A téli időszakban a Deák Ferenc utca 2. szám alatti önkormányzati ingatlanban, tavasztól nyárig pedig az ingatlan előtti téren kínálják áruikat a termelők.
A régi közvécék elavultak. Ezek kiváltására 2020-ban és 2021-ben mobilvécéket helyeztünk ki Galyatető, Mátraszentistván és Mátraszentimre településeken.
A 2023-as Leader Térségi közösségi szolgáltatások kialakítás elnevezésű pályázatban lesz lehetőségünk négy darab modern konténervécé beszerzésére, melyről a képviselőtársaimnak beszámoltam – közölte Előházi Péter.

"A helyi munkaerőpiaci kínálat gyenge. Mátraszentimre adottságai, például lakhatási lehetőségek, kulturális, szabadidős, rekreációs lehetőségek helyi attrakciók nem elég vonzóak, a látnivalók kínálata gyér a magasan képzett munkaerő számára, holott a természeti környezet páratlan."

– A Felső-Mátra munkaerőhiánnyal küzd. A szállodák és panziók folyamatosan hirdetnek üres álláshelyeket, és kérik az önkormányzat segítségét ez ügyben. Az elmúlt időszakban nagyon sok régen üresen álló ingatlan talált új gazdára, és a felújítás után telt meg újra élettel, mint hétvégiház, vagy kiadó szálláshely. Még mindig vannak jó adottsággal rendelkező eladó ingatlanok. Rekreációs lehetőséget kínálnak a jó adottságú túra- és kerékpárutak. A téli szezonban közel 50 ezer ember látogatott el Magyarország egyik legmodernebb alpesi síterepére a Síparkba. Galyatetőn az önkormányzati park biztosít lehetőséget a természetes havas időszakokban a sífutás iránt érdeklődőknek. A mátrai csúcsokról gyönyörű kilátás nyílik északi szomszédunk Szlovákia hegyei: a Magas-Tátra, az Alacsony-Tátra, a Liptói-havasok és a Fátra irányába. A Felső-Mátra településein közel 1200 darab vendégágy várja az idelátogatókat, a négy csillagos szállodától a falusi vendégházig. A vendégéjszakák száma az elmúlt években meghaladta a 150 ezret, mellyel az országos TOP30-ban van – mondta Előházi Péter.

"Mátraszentimre infrastruktúrája gyenge. Nincs koordinált falumarketing, vagy ehhez értő vezetés. A falukép rendetlen. Az önkormányzati tulajdonú épületek alulhasznosítottak, holott érdeklődés lenne rájuk, és maga az önkormányzat is hasznosíthatná némelyiket. Ehhez képest az önkormányzati ingatlanok a falu legrendetlenebb portái. Az önkormányzat épületén a palák hosszú ideje hiányoznak, félrecsúsztak, és évek óta nem történik semmi. A tetőszerkezet előbb-utóbb el fog rohadni, az irodák beáznak, penészesek. A falu nem készült fel a téli megnövekedett forgalmi helyzet rendezésére, a forgalom felülvizsgálatban javasolt intézkedések elmaradtak. A parkolók hiánya nagyon égető probléma, és évek óta ebben sincs előrelépés."

– A téli szezon első két havas hétvégéjén több ezren látogatnak el a Felső-Mátrába. Ilyenkor okoz problémát a hómámorba esett turisták dömpingje. Az ezt követő időszakban mind Galyatetőn, mind pedig a Síparkban megfelelő mennyiségű parkolóhely várja az autóval érkezőket. 2022-ben áthelyeztük a buszmegállókat a Sípark bejáratához. Így egyre többen érkeznek Budapestről a közvetlen járattal, és 50 méter séta után azonnal sílécre csatolhatnak. Mátraszentimrén a Vadvirág Hotel mellett található autó- és buszparkoló. Folyamatban van a régi Szlovák csárda melletti terület parkolóvá alakítása. Fallóskút szintén megfelelő befogadóképességű zúzottköves parkolóval rendelkezik – felelte Előházi Péter.

"Az ivóvízhálózat elöregedett, részben hiányzik, cseréjének és javításának üteme lassú. Több helyen évek óta nincs kitisztítva a csapadékelvezető árok. 
A nyári rendezvények némelyike lehet ugyan egy jó program, de bizonyosan nem lesz képes elfedni azokat az előzőekben részben sorolt gyengeségeket, amelyeket más módon lehet és kell kezelni."

– A Felső-Mátra települései idegenforgalomból és vendéglátásból élnek Az egész éves rendezvényeink meghatározó élményt nyújtanak az idelátogatók számára. Májusban a Tavaszi zsongás, a júliusi hétvégéken a Kerekerdő színház előadásai, augusztus első hétvégéjén a Falunap és augusztus 20-án a Szent István nap programjain vehetnek részt a Mátra szerelmesei. 2021. decemberétől egy új programsorozatot indítottunk Advent a hegyen címmel. Zenés programokkal és Ablakdíszítéssel készülünk a karácsonyra – mondta Előházi Péter.

"Polgármester úr valószínűség szerint nem lesz képes változtatni a helyi viszonyok bénultságán, amely akadálya a falu fejlődésének, ezért olyan új vezetésre van szükség, amely kész és képes megtervezni és megvalósítani egy településfejlesztési stratégiát egy új képviselő-testülettel. a helyi vállalkozókkal és más fontos közéleti szereplőkkel történő együttműködés keretében."

– Polgármesterként azon vagyok, hogy fejlesszük a Felső-Mátra településeit. Eddig is jó kapcsolatot ápoltunk az itt működő vállalkozásokkal és közéleti személyiségekkel, akik aktívan vesznek részt a fejlesztésekben és a közösségi programokban. Köszönjük nekik, hogy támogatják önkormányzatunkat, a Felső-Mátrai Zakupszky László Általános Iskolát és Óvodát, a Felső-Mátra Oktatásáért Alapítványt, a Felső-Mátrai Diáksport Egyesületet! Az idei év március 31-én is egy sikeres Vállalkozói fórummal nyitottuk meg a tavaszi időszakot. Nagy Richárd képviselőtársammal úgy gondoljuk, hogy egy új képviselő-testülettel még több fejlesztést tudnánk megvalósítani – válaszolta Előházi Péter.

"Itt az idő arra, hogy a képviselő-testület tovább ne késlekedjen, és ne asszisztáljon tovább a falu szempontjából káros és kicsit sem konstruktív vezetéshez. Itt az idő, hogy a képviselő-testület a helyi választókhoz forduljon, és feloszlásának kimondásával, új időközi választások kiírásával új felhatalmazást kérjen társadalmi szolgálatához, vagy adja át a helyét más, alkalmasabb képviselőknek."

– Itt az idő! – jelentette ki Előházi Péter.

"Az időközi választás előkészítésének és lebonyolításának természetesen vannak költségei, amelyet a helyi önkormányzat költségvetéséből kell biztosítani.
Ugyanakkor az időközi választás költségei eltörpülnek egy bizonytalan, állandó zsákutcában rekedt, a szükséges kompromisszumokra képtelen, Mátraszentimre érdekeivel gyakran szembenálló, tékozló faluvezetés által okozott hátrányok és károk mellett."

– Sajnos az időközi választások közel egymillió forintba kerülnek az önkormányzatnak. Ez az összeg megegyezik a Pünkösdi sokadalom költségeivel. Azon leszünk, hogy egy ilyen váratlan kiadás mellett se maradjon el ez a szép májusi hétvége – mondta Előházi Péter.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában