Ökoforradalom

2023.04.26. 20:06

Az ökoforradalmárok városává vált Gyöngyös + fotók

A tavalyi első Ökoforradalomhoz képest duplájára nőtt a partnerek és a közönség száma is.

Szabó István

ÖKO-forradalom a MATE gyöngyösi kampuszán

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Szerdán második alkalommal rendezték meg az Ökoforradalom elnevezésű napot Gyöngyösön, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campusán. A tavaly útjára indított rendezvény fő célkitűzése az, hogy játékos és interaktív programokon keresztül vezessék rá a különböző korcsoportokat arra: itt az idő, hogy mindenki a maga szintjén tegyen valamit a bolygónkért. Minderről Nagy Róbert ötletgazda és főszervező, a Radír Reklám Kft. ügyvezetője beszélt. Az ötletgazda szerint a környezetvédelem és a környezettudatosság tanulható, a fenntarthatósági lépéseket el lehet sajátítani, az ökológiai gondolkodás kialakítható. Ennek szellemében idén is elsősorban a jövő generációit, az általános iskolák felső tagozatosait, a középiskolásokat, illetve a felsőoktatásban tanulókat várták a napra. A házigazda gyöngyösi campus zsúfolásig telt auláját, előadótermét és udvarát látva joggal kezdte beszámolóját Nagy Róbert azzal, hogy a forradalmi hangulat duplája a tavalyinak. 

– Nagyon örülünk, hogy több mint kétszer annnyi partnerrel tudtunk idén együttműködni. A rendezvény mögé állva szó szerint özönlöttek az eseményre, így több mint 30 helyszínt sikerült kialakítani a mai napra. Ennek okán a tavalyi látogatószámot is meg tudtuk duplázni. Nagyon fontos fejlemény tavalyhoz képest, hogy most már nemcsak Gyöngyösről, de messzebbről is tudtunk gyerekcsoportokat idehívni. A felsőtagozatos általános-, illetve a középiskolásokat idén is autóbuszokkal szállítottuk a helyszínre. Délután vártuk az egyetemistákat és felnőtteket, a családokat. Az esemény mintegy 150-200 üzenetetet közvetített a látogatók felé, amiből mindenki az életkora, a tudása alapján tudott többet-kevesebbet befogadni. Bizakodunk, hogy a programunk segítségével tovább tudunk harcolni azért, hogy megálljon a globális felmelegedés. Erre van esély. Magyarország ugyan kis állam, de a nagy országokkal együttműködve mi is tudunk ebben segíteni. Egy-két évtized alatt a felmelegedés üteme így lassulhat, már ez maga egy pozitív eredmény. A másik jó hír, hogy az ózonlyuk is elkezdett zárni fölöttünk, vannak eredményei a bolygónk védelmét célzó törekvéseknek. Rengeteg persze a tennivalónk a Föld megóvása terénk, amit a nap során meg is jelenítettünk a látogatóknak. Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk a diákoktól és a családoktól is. Ahogy közeledett az esemény, egyre jobban beteltek a látogatási időpontok – részletezte Nagy Róbert.

Miközben az ötletgazda körbekísért a helyszíneken, megtudhattuk tőle azt is, hogy a Tisza-tavi Ökocentrum az vízi világ bemutatásával új üzenetsort indított el. Beköltözött a campus udvarára a mátrafüredi Harkály Ház is. A rollerek már a városi közlekedés részei lehetnek a Kresz szerint, azokat is kipróbálhatták a gyerekek. Egyéb alternatív közlekedési eszközökre is felpattanhattak a diákok, népszerű volt az elektromos kerékpár és a segway is. Bemutatkozott az úgynevezett halk ház, ami intézményekben, gyárakban, irodaházakban a hangszennyezést képes csökkenteni. A gyöngyösi Városom, szeretlek Egyesület is a tettek mezejére lépett, és egy komposztáló központot létesített az udvaron. A Miniszterelnökség igazi ökojátékparkkal érkezett. A Radír Reklám Kft. a Való Világ kiállítással volt jelen, a maga mintegy 30-40 üzenetével a környezettudatosság fejlesztésére. A házigazda campus 8 helyszínen tett ki magáért, bevonva a programokba MATE más egyetemi intézményeit is, például a Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan programja révén. Jelen volt a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány, a kisnánai Bari Tanya, és nem hiányozhatott idén sem a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szemléltető kisbusza, a Vidra Verda. Véget nem érőn sorakoztak az Egererdő Zrt., a Bosch hatvani gyára, a Mátra TDM, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Bay Zoltán Kutatóintézet, a Herman Ottó Intézet standjai, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató kukásautója, és még sok más érdekesség. 

A látványos és mozgalmas nap közepette Nagy Róbert már arról is beszélt, hogy tervezik a jövő évi eseményt. Mint mondta, immár országos szintűnek mondható az Ökoforradalom, ezt a szintet akarják megtartani. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában