Hagyomány

2023.04.25. 18:05

Boldogon színpompás öltözékekkel készültek a népviselet napjára

Nem csak a tájházban, az interneten is felelevenítették a hagyományokat a község lakói.

T. O.

A népviseletek napján a fiatalok is elővették hagyatékukat

Forrás: Boldog község/Facebook

A Múltunk a Jelenben elnevezésű Facebook közösség 2015-ben hirdette meg első alkalommal a Magyar Népviselet Napját. Felhívásuk szerint április 24-éren a jelentkezők népviseletük egy-egy darabját mai ruhával kombinálva viseljék az utcán, az iskolában vagy éppen a munkahelyükön.

Idén bővítették a lehetőségeket azzal, hogy megkérték a hagyományápolókat: készítsenek fotókat, s töltsék fel azokat a közösségi oldalakra. Boldogon éltek a lehetőséggel, s a település platformjait ellepték a színes öltözetek: képek a jelenből és a múltból. Van miből merítkezniük, hiszen a Heves vármegyei település egyebek mellett arról is nevezetes, hogy a legutóbbi időkig mindennapi viseletnek számított – és a sajnos egyre fogyatkozó idősek körében számít ma is – a községre oly jellemző öltözék. A népviseletek napján pedig a fiatalok is elővették hagyatékukat, így valóban pompázatos felvételek készülhettek.

Ide kapcsolódik, hogy az elmúlt hét végén Boldog is bekapcsolódott a Tájház-napi rendezvényekbe. A Kossuth út 32. szám alatti létesítményben hagyományőrzők mutatták be a látogatóknak a helyi érdekességeket: herőkét sütöttek, muskátlit ültettek, s tárlatvezetéssel is készültek.

– Szép, napsütéses időben vehettek részt az ország több részéről érkező vendégeink a rendezvényünkön. Büszkén mondhatom, hogy sok dicséretet kapott gyönyörű tájházunk, valamint finomságaink, a herőke és a kisrózsa. Vendégeink, betekintést nyerhettek hagyományőrző csoportunk műsorába is. Köszönjük a szervezést és a sok finomságot! – fogalmazott közösségi portálján Püspöki Istvánné polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában