Mentes húsvét

2023.04.08. 15:25

Bőven válogathatunk a mentes édességekből a húsvéti asztalra Hevesben

Sokan küzdenek az ételintolerancia különböző fajtáival, érzékenyek vagy allergiások bizonyos összetevőkre. Körbenéztünk szűkebb hazáink üzleteiben, és kiderült, szerencsére nem kell hiányt szenvedniük azoknak, akik valamilyen mentes étrendet követnek saját elhatározásukból vagy egészségügyi okokból, s az ünnepi menühöz is könnyedén beszerezhetők alapanyagok és kész édességek is Hevesben.

Fekete-Vadászi Erika

Egyre több helyen készítenek mentes édességeket

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A húsvéti asztalok sok helyen roskadoznak a süteményektől, kalácsoktól, de lássuk, miből tudnak választani azok, akik nem ehetnek bármit. 

Míg néhány éve csak a nagyobb városokban volt választék mentes termékekből, most körbenézve már látszik, hogy a kisebb települések üzleteiben, így például Verpeléten, Feldebrőn vagy Kápolnán is beszerezhetők például vegán vajak, állati összetevőket nem tartalmazó tejek, így a vállalkozó szelleműek könnyedén elkészíthetik maguknak a húsvéti süteményeket, de aki nem szeretne kísérletezni, annak sem kell bánkódnia. 

Bakos Bea, az egri Bonjour Édes cukrásza és tulajdonosa portálunknak elmondta, nagyon szeretnének segíteni azoknak, akik érzékenyek bizonyos összetevőkre, így egyre több süteményt kínálnak számukra is. 

– Néhány éve a cukormentes termékek bevezetésével kezdtük, akkor még csak egy-két féle süteményt kínáltunk, de úgy látjuk, egyre nagyobb igény van ezekre. Így azóta már hetente négy-öt különböző cukormentes desszert közül választhatnak, akik betérnek hozzánk. Liszt-és laktózmentes édességeink is vannak. Az üzemünk nem gluténmentes, de készítünk lisztmentes süteményeket, és használunk alternatívákat, például mandulalisztet, így akiknek ez beilleszthető az étrendjébe, ők tudnak nálunk válogatni – részletezte a tulajdonos, aki megjegyezte, további terveik is vannak. Dolgoznak például tojásmentes desszertek bevezetésén, jelenleg még a tesztelés folyamata zajlik, valamint a nagy érdeklődés miatt a műhelyük bővítése is szerepel a terveik között. 

Egyebek között cukormentes sajttortákból, almás és vaníliás máktortából, teljes kiőrlésű lisztből, cukor nélkül készült pitékből választhatnak, akik betérnek hozzájuk. A málnás cheesecake brownie és a Sacher szelet is kapható cukor-, liszt- és laktózmentes verzióban, jegyezte meg Bakos Bea. Azt is elmondta, a mentes desszertekhez szükséges alapanyagok sajnos drágábbak a többihez képest. 

Haron Ildikó, az egri Rádi Pékség általános igazgatója is úgy látja, egyre többen követnek bizonyos diétákat, akár saját döntés, akár egészségügyi okok miatt, s sokan az egészségesebb termékeket részesítik előnyben. 

– A húsvéti ünnepi menü részeként is sokan választják a vadkovászos kenyereinket, amelyek jótékony hatást fejtenek ki az emésztésre. Így például teljes kiőrlésű almás zabpelyhes, tönkölyös és rozslisztes vagy fehér vadkovászos kenyerek, cipók közül válogathatnak a vásárlóink. Igyekszünk figyelembe venni a különleges igényeket is, így van például vegán szendvicsünk, amely nem tartalmaz állati eredetű összetevőket. Rendelünk szigorú szabályok szerint készült gluténmentes péksüteményeket is ezekhez a szendvicsekhez – számolt be róla Haron Ildikó. Megjegyezte, hogy ezen termékek alapanyagai többe kerülnek a nem mentes társaikhoz  képest. 

Vannak dia-wellness diétás termékeik is, melyek diabetikusak, és cukor helyett édesítőszerrel készülnek. Ilyen egyebek között a fahéjas tekercs és a barackos levél, valamint a diétás kakaós tekercs is, ismertette az általános igazgató. 

Szűcs Gergely, a Rádi Pékség termékfejlesztési vezetője megjegyezte, a dia-wellness készítmények fehérjében és rostokban gazdagok, valamint szénhidrát csökkentettek, így támogatják az átlagos táplálkozási szokások szerint étkező emberek egészségét.

Egri olvasónk, Kiss Ágnes portálunknak elmondta, három gyermeke közül az egyik fia nem ehet semmit, ami laktózt tartalmaz. 

– Amikor a fiam kicsi volt, 15 éve még szinte nagyítóval kellett keresnünk például az olyan desszerteket, amiket ő is fogyaszthat, sokszor csak akkor tudunk ilyesmit venni, ha a fővárosban jártunk, de mostanában már Egerben is kaphatók laktózmentes termékek szép számmal, s ennek nagyon örülünk. Húsvétra sem lesz időm süteményt sütni, így készen veszem meg az ünnepi desszerteket a családunk számára  – jegyezte meg olvasónk. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában