Verseny

2023.04.14. 10:49

Csillagászati olimpián vehet részt a dobós diák

Augusztusban lesz a nemzetközi megmérettetés.

M. H.

Az Athletica Galactica Magyarországon egyedülálló megmérettetés középiskolások számára. A fizika és matematika terén kiemelkedő, a csillagászat és az űrkutatás iránt érdeklődő diákok egy háromfordulós tornán vettek részt, ahol a jövő csillagászai lehetnek.

A verseny tétje nagy volt, hiszen ez a verseny a hazai válogató versenye a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpiának. 16. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpia 2023. augusztus 10. és 20. között rendezik meg Lengyelországban.

Az Egri Dobó István Gimnáziumot a versenyen Magyar Gábor Balázs 12.b osztályos tanuló képviselte, aki a három forduló sikeres teljesítése után jutott be az országos döntőbe – olvasható az intézmény honlapján.

Magyar Gábor Balázs 12.b osztályos tanuló
Balról: Magyar Gábor Balázs 12.b osztályos tanuló
Forrás: egridobo.hu

Az országos döntőre március 24. és 26. között került sor Bakonybélben. A döntőbe jutott diákoknak több fordulóban kellett teljesíteni. A szombati napon elméleti, adatelemzési és észlelési fordulókban, vasárnap pedig planetáriumi fordulóban kellett számot adni tudásukról. Gábor szenzációs eredményt ért el. Országos 3. helyezett lett, így bekerült az olimpiai keretcsapatba és elkezdheti a felkészülést az olimpiára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában