ASP

2023.04.22. 15:45

Diagnosztikai kilövés vár a vaddisznókra a sertéspestis miatt

Az afrikai sertéspestis (ASP) megakadályozása érdekében jelenleg is érvényben van a vaddisznók kötelező diagnosztikai kilövése – tudtuk meg Kovács István Jánostól, az Országos Magyar Vadászkamara Heves vármegyei szervezetének titkárától.

S. S.

Szigorú szabályok vonatkoznak a kilövésre

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Egyébként az országos főállatorvos 2/2019. határozata tartalmazza Magyarország afrikai sertéspestis felszámolására vonatkozó mentesítési tervét – közölte a kamarai titkár. 

Azt már Csirke László, a bükki régió fővadászának tanulmányából tudtuk meg, hogy az ország területén öt kockázati zónát lehet megkülönböztetni, s ezeken eltérő szintű intézkedéseket kell végrehajtani a vadászoknak, vadászatra jogosultaknak, sertéstartóknak, állatorvosoknak. Ezek közül a legszigorúbb előírások az "ASP-vel fertőzött terület szigorúan korlátozott területű részekre" érvényesek.

A NÉBIH honlapján naprakészen nyomon követhető, egy-egy település éppen aktuális helyzete. Vármegyénkben 19 község tartozik az úgynevezett ASP-vel fertőzött terület szigorúan korlátozott területen kívüli része besorolás alá, az összes többi településre az ennél súlyosabb, szigorúan korlátozott besorolás érvényes.

Ezeken a helyeken a szabályozás értelmében tilos a vaddisznó vadászata, s valamennyi egyéb vadászható állatfajra vonatkozóan az egyéni- és társasvadászatot a Helyi Járványvédelmi Központ (HJK) vezetője ideiglenesen felfüggeszti. Egyéni és társas vadászatot minden vadászható állatfaj vonatkozásában – a vaddisznó kivételével – a HJK vezetője engedélyezheti.

A betegség első megállapítást követően a HJK vezetőjének el kell rendelni a vaddisznók egyedi ivar és korosztály szerinti diagnosztikai kilövését. Ugyanakkor vaddisznóra csoportos diagnosztika kilövést nem lehet végezni. Lényegében vármegyénk legtöbb térségében ez történik most. Kovács István szerint a vaddisznók egyedszáma egy idő után olyan szintre esik, hogy az a betegség további terjedését már nem segíti elő. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában