Védekezés

2023.04.14. 17:25

A sertéspestis és gyérítés miatt megritkult a vaddisznóállomány Hevesben

Kevesebb az afrikai sertéspestises eset, mert lecsökkent a vaddisznók száma, nem tudják egymásnak átadni az állatok.

Tóth Balázs

Az elmúlt időszakban már ritkán adott hírt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Heves megyei vaddisznók afrikai sertéspestis fertőzöttségéről. Ennek oka lehet, hogy a vaddisznóállomány nagyon megritkult a megye területén, volt olyan helyzetjelentés, amely azt írta, szinte kipusztult. A Nébih tájékoztatása szerint az ASP vírusának vaddisznóállományban való 2018. áprilisi megjelenése óta összesen 2361 ASP pozitív vaddisznót azonosítottak Hevesben. Ebből kiugró a 2019-es és a 2021-es év volt, mindkét évben több mint 860 vírussal fertőzött vaddisznót vizsgáltak. 2022-ben ez a szám már csak 62, idén ezidáig pedig 11 darab volt.

Mint kérdésünkre megírták, tény, hogy Heves vármegyében a vaddisznópopuláció, a vaddisznó-állománysűrűség jelenleg a járvány előtti szint töredéke. Ennek a vírus pusztító hatása mellett az elrendelt, és szakszerűen végrehajtott állománygyérítés is az oka. Szerintük bármennyire ellentmondásosnak tűnik ez az intézkedés, de a vadon élő vaddisznóállományban a vírus természetes úton való terjedésének akadálya az állománysűrűség drasztikus csökkentése. Az adott terület vírusterhelésének csökkentését, majd vírusmentesítését ugyanis csak így, valamint az elhullott vaddisznótestek keresésével és ártalmatlanításával lehet elérni. A vaddisznóállomány nem fog teljesen eltűnni, kipusztulni. Az intézkedések sikeres végrehajtásával, a vírustól való mentesítés után, a már vírusmentes területen rövid időn belül visszaáll az ideális létszám, amelyet már nem fenyeget a betegség.

A Nébih szerint az Országos Vadgazdálkodási Adattár 2022. évi adatai alapján Heves vármegyében a vaddisznó-törzsállomány becsült létszáma ezer körül volt. A vaddisznó állománysűrűsége több dél-hevesi területen nulla, de vannak vadászterületek, ahol megközelíti a felet száz hektáronként. Eger környékén, a Nyugat-Bükkben és északon, valamint egyes mátrai területeken fél és öt között van a Nébih térképe szerint. 2017 környékén még háromezres állományt becsültek és 2017-ben, 2018-ban is több mint hétezer vaddisznót lőttek ki Hevesben.

2021. április 21-től egy uniós rendelet lépett életbe az ASP tekintetében alkalmazandó különleges járványvédelmi intézkedésekről. Ennek értelmében a fertőzött területről származó sertések mozgatásához és a belőlük előállított termékek szabad forgalmazásához, valamint a magas kockázatú területről élő sertések exportjához az érintett telepeknek – az előzetes vérvizsgálaton túl – szigorú járványvédelmi előírásoknak is meg kell felelniük, melynek teljesítéséről évente kétszer helyszíni ellenőrzéssel bizonyosodik meg a hatóság. Az I-es és II-es körzetben lévő megfelelő sertéstelepekről kereshető táblázatot is közzétett a Nébih. Ezen jelenleg 15 Heves megyei sertéstelep található meg, ezek közül kettő–kettő Hatvanban és Viszneken működik, továbbá bodonyi, bélapátfalvi, mezőtárkányi, poroszlói, kömlői, detki, gyöngyösi, kömlői, tarnaörsi, zaránki és besenyőtelki disznótelep is rajta van a listán. Megyénkben a KSH adatai szerint 2018 decemberében 18,3 ezer házi sertés volt, az állomány tavaly év végére 24 ezerre nőtt, bár 2021-ben volt 26 ezer fölött is. Az anyakocák száma 1200-1300 körül mozgott az elmúlt években.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában