Az erdő nem kisállat simogató

2023.03.19. 13:25

Támadhat a visító malacait védő anyakoca, óvatosan járjunk a bükki, mátrai erdőkben!

Februárban kezdték meg a fialást a vaddisznók, s ezért is nem árt vigyázni kirándulóknak, agancsgyűjtőknek, kutyasétáltatóknak, s mindenki másnak, mert az anyakoca – kicsinyeit védve – komoly sérüléseket is okozhat az óvatlan erdőjárónak.

S. S.

Kovács István János, az Országos Magyar Vadászkamara Heves vármegyei szervezetének titkára portálunk kérdésére elmondta: a fialást követő első pár hétben a kismalacok az anyakoca által készített vackon tartózkodnak, nem mozognak el. Ezt a vackot is felverheti véletlenül azonban az, aki letér az ismert erdei utakról például agancsgyűjtés miatt. Később viszont a koca vezetésével vonulni is kezd a konda, amibe még nagyobb valószínűséggel bele lehet botlani.

A kamarai titkár szerint a kutyasétáltatás, különösen póráz nélkül, az erdőben azért is veszélyes, mert az úttól akár 10-15 méterre vonuló kis csíkos jószágokat az ember nem is veszi észre, de az eb kiszagolja és rájuk fut. A vaddisznó az ijedten visítozó malacai védelmére kel, amitől viszont a kutya ijed meg és rohan a gazdájához, nyomában a vaddal.

A nagyobb baj elkerülhető, amennyiben az ilyen szituációkat képesek vagyunk megfontoltan kezelni. A disznó, ha már nem lát veszélyt, nem támad. Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy semmiképp se kerüljünk a kicsik és az anyjuk közé.

– Arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy ha az erdőt járva elkóboroltnak tűnő malac akad az utunkba, semmiképpen se akarjuk megfogni, megsimogatni. Az anyjuk biztosan ott van a közelben ugyanis – tette hozzá Kovács István János.

Kérdésünkre a kamarai titkár elmondta: hogy a kocák mennyi malacot fialnak, az az állomány állapotától függ. Gyengébb állomány idején, mint ami most az afrikai sertéspestis miatt van akár 8-10 kismalacot is világra hoz egy-egy vadkoca.

Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában