Tárgyalás

2023.04.11. 07:00

Drágább a közétkeztetés, fejleszt az egyik helyi cég Füzesabonyban

Tizenöt napirendet tárgyalt március utolsó hetén csütörtökön a város képviselő-testülete. Nagy Csaba polgármester napirend előtti tájékoztatóját követően a képviselők elsőként a közvilágítás felújításáról szóló előterjesztésről szavaztak.

Sike Sándor

A tizenöt napirend szinte mindegyikének pénzügyi vonzata is volt

Forrás: Fuzeshirek.hu

A testület számára adott tájékoztatóból kiderült: tekintettel arra, hogy a Magyar Államkincstár Önkormányzati Főosztálya március 7-én érkezett levelében arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy – pénzügyminisztériumi állásfoglalás szerint – a közvilágítás felújításához kormányengedély szükséges, mert adósságot keletkeztető ügyletnek minősül, a helyhatóság adatszolgáltatást nyújtott be a Magyar Államkincstárhoz. 

Március 23-án érkezett meg a hiánypótlásra szóló felhívás, ami szerint a költségvetési rendeletben szükséges szerepeltetni az ügylet idén évben esedékes összegét, valamint összhangba kell hozni a már elfogadott kitekintő határozattal is. A képviselők a rendeletben módosították a vonatkozó adatlapokat, s döntésük értelmében közel 24 millió forintos pluszkiadást irányoztak elő erre a célra a 2023-as költségvetésből

Szintén pénzügyi vonzata volt a közétkeztetést ellátó Hungast Vital Kft. – áremelésre vonatkozó – kérelmének. Ismeretes, hogy a testület a 2022. december 15-i ülésén július 1-ig visszamenőleges hatállyal jóváhagyta az akkor 28 százalékos emelést a teljes szolgáltatási ár tekintetében. Időközben a cég ismét megkereste az önkormányzatot, s kérése szerint – április 1-i hatállyal – újabb 28,9 százalékos emelést kért, szintén a teljes szolgáltatási árra. 

A módosított paraméterek az M02 szerint a füzesabonyi területen 
A Füzesabony 2897/20 helyrajzi számú ingatlanon a testület döntése alapján – amit egységesen M02 jelű módosításnak neveznek – a megengedett legnagyobb épületmagasság 12,5 méterre módosult. A legnagyobb beépíthetőség az ingatlan feléig lehetséges, a legkisebb zöldfelületi arány pedig a telek negyede kell, hogy legyen. A terület határai az alábbiak: nyugatról a 33-as főútvonal, 2893/99 helyrajzi számú és a 2893/100, valamint a 2897/17 helyrajzi számú ingatlanok; délről a Csörsz-árok, Dormánd község közigazgatási határa; Keletről a 0166/1 helyrajzi számú ingatlan és a Laskó-patak; Északról a 2897/19 helyrajzi számú ingatlan. A testületi döntés értelmében a területet kiemelt fejlesztési területté nyilvánították. 

A Hungast Vital Kft.-vel fennálló szolgáltatási szerződés szerint a szolgáltató a tárgyévet megelőző évi, KSH által közzétett, közétkeztetésre vonatkozó szakági infláció mértékének megfelelően egyeztetést kezdeményezhet a megrendelővel, jelen esetben az önkormányzattal. A norma megemelését, valamint az egyéb díjak és költségek megemelkedése miatti áremelkedést a testület jóváhagyta. A kérelmében egyébként a Hungast Vital részletesen elemezte a nyersanyag és egyéb költségeinek további növekményét, illetve rögzítette a 2023. április 1-től érvénybe lépő szolgáltatási árakat is. 

Az ülésen sor került a város rendezési tervének módosítására is. Erre azért volt szükség, mert a saját tulajdonán gazdálkodó I. T. Gradis Bt. nagyszabású fejlesztésekbe szeretne kezdeni. Ennek akadálya, hogy a területre vonatkozóan 7,5 méter a legnagyobb megengedett épületmagasság, 30 százalék a legnagyobb beépíthetőség, és ugyanennyi a legkisebb zöldfelületi arány. 

A támogatott civil szervezetek
200-200 ezer forint pénzügyi támogatásban részesül a Füzesabony Zeneoktatásért Alapítvány; Füzesabonyi Kertbarátkör Egyesület; Országos Polgári Nyugdíjas Egyesület Helyi Szervezete; Hungária Boxer Club és a Füzesabonyi Teleki Blanka Általános Iskola Tanulóiért Alapítvány. A Forrás Dimenzió Civil Egyesület és a Postagalambsport Civil Társaság 50-50 ezer forintot kap.

 A tulajdonos kérése értelmében a tervezett beruházás véghezviteléhez a legnagyobb megengedett épületmagasságot 12,5 méterig emelnék, legalább 50 százalékig terjedő beépíthetőségre, s a zöldfelületi arány 25 százalékig lecsökkentésére lenne szükség. A grémium a fentieknek megfelelően módosította is a paramétereket. A döntés értelmében a módosítások költségét az ingatlan tulajdonosa finanszírozza. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában