45 nap után lehet altatni

2023.04.12. 11:30

Évente 200 kutyát visz el a sintér Verpelétről

Megoldhatatlannak tűnő probléma a kóborló kutyák helyzete Verpeléten is. Az állatokban nincs chip, a gazdáik letagadják őket, majd szereznek helyettük újat.

Sz. M. L.

Egy verpeléti olvasónk, Katalin levélben részletezve szerkesztőségünknek, hogy milyen állapotok uralkodnak Verpelét főterén, s egyúttal a segítségünket kérte a helyzet megoldásában a 40 éves nő a kóbor állatok miatt.

– Nap mint nap a belváros buszmegállóban várakozom délelőttönként az Egerbe tartó járatra, s a főtéri üzletekben is gyakran vásárolok. Szomorúan látom, hogy rengeteg a kóbor kutya arra felé, és véleményem szerint sok kijárós is van köztük, mert nem mindegyikük sovány, sőt, néhánynak nyakörve is van – kezdte beszámolóját olvasónk. 

Mint írta, a kutyák sokszor az úton, az autók és kamionok között szaladoznak, a buszra várók között sétálgatnak, s van, hogy betévednek a boltba is. 

– Biztosan éhesek, s azt remélik, kaphatnak pár falatot a pékség közelében, látom is néha, hogy kapnak egy-egy zsemlét. Étel helyett azonban gyakran csak szitkozódó szavakat kapnak, s nem ritka az sem, hogy beléjük rúgnak – számolt be róla portálunknak Katalin, aki egyszerűen nem érti, miért nem képesek a gazdák a portáikon tartani az állatokat, és miért kell a kóbor jószágokba belerúgni.

Levelében elmesélte, ő már 4 kiskutyát vitt haza magával a verpeléti városközpontból, mert nem bírta nézni, hogy alig néhány hetesen ott kóborolnak, és a járókelők többször is megrugdosták őket. Három kutyának talált gazdát az internet és az ismerősök segítségével, egynek azonban nem, így azt megtartotta a sajátjai mellé. A hazavitt álltatok egyikében sem volt chip, mind nagyon le volt soványodva és hemzsegtek bennük az élősködők. 

– Nem azt mondom, hogy mentsen mindenki kutyákat, de bántani mégsem kellene őket szerintem. Illetve úgy gondolom, ha nem lennének kijárósak a kutyák, akkor az nagyban javítana a helyzeten, emellett pedig üdvös lenne, ha a gazdák vennék a fáradságot, és ivartalaníttatnák az ebeket – zárta gondolatait olvasónk, s kérte, amennyiben tudunk segítsünk valamilyen módon, hogy megoldódjon ez a probléma.

Megkérdeztük a település polgármesterét Farkas Sándort is a helyzetről. Elmondta, sajnos évente 200 kutyát szállít el sintér a településről. Ezen állatok nagy része a szegregátum utcáiból kóborol el. 

– Minden hónap utolsó péntekjén érkezik sintér, jó ha 1-2 állatban van chip, azok visszakerülnek a gazdáikhoz, ha kiváltja őket. Évente 7 millió forint költség a kóbor kutya helyzet az önkormányzatnak. Minden egyes közmeghallgatáson téma a kutyák ügye. Mivel az állatokban nincs chip, a gazdáik letagadják, hogy az övék, ha pedig elviszik a kutyákat, szereznek újat. Gyakran a panaszosak a közelben élnek, ám mikor írásba kellene adni, hogy a kutya azon a bizonyos portán él és kihez tartozik, akkor meghátrálnak. Így nem lehet bizonyítani a ki a gazda, de ha lehetne, akkor valószínűleg a büntetést se lenne miből levonni a gazdiktól. Egyébként abból a 7 millióból egy utcát fel lehetne újítani évente – magyarázta Farkas Sándor. Elmondta, az ivartalanítási program nekik túl nagy adminisztrációs és anyagi terhet jelentene, és bár nem szaporodnának az állatok, attól még az utcán lennének. Így marad a sintér, mivel sokan félnek a kutyáktól.

Egyébként a jelenleg hatályos állatvédelmi rendelkezések szerint 45 nap után a gazdátlan ebek altathatóak. Tekintve, hogy évi 200 kutya csak egy településről érkezik, ez vélhetően meg is történik. Csakhogy jövőre lesz 200 másik.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában