Vélemény

2023.04.16. 12:00

Ezt gondolják a heol.hu olvasói az egri bazilika új korlátjáról

Megmozgatták olvasóinkat a bazilika elé fölszerelt korlátok, nem reprezentatív szavazásunkon főleg azok adtak hangot véleményüknek, akiknek nem tetszenek a kapaszkodók.

T. B.

Olvasóink többségének nem tetszenek a kapaszkodók

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Sok hozzászólás és szavazat érkezett az egri bazilikához vezető lépcsősorra épített korlátokról szóló voksolásunkra. Olvasóink közül közel kilencszázan nyilvánítottak véleményt szavazatukkal a most elkészült kapaszkodókról és a fölajánlott válaszlehetőségek közül kétharmaduk, majdnem hatszáz szavazó úgy vélte, rontja az összképet a fölszerelt korlátrendszer. A voksolók 18 százaléka, 161 olvasónk ítélte meg úgy, hogy jó, hogy elkészült a korlát, de lehetne másforma, míg a harmadik legtöbb voksot, 76-ot (ez 9 százalékos szavazati arányt jelent) az "engem nem zavarnak" válaszlehetőség kapta. Szerencsére kevés voksolónk térdfájós, s szintén kevesen voltak azok, akiknek már néha kapaszkodniuk kell, ha föl akarnak jutni a lépcsőn, s bő tucatnyian voltak azok, akik szerint elhibázott a korlátok kialakítása, mert nem lehet rajtuk gördeszkával lecsúszni.

Önnek hogy tetszenek a korlátok?

Ahogyan arról korábban írtunk, a főszékesegyház rekonstrukciójának tervezői is dilemmával álltak szemben, hiszen a lépcsősoron 190 éven keresztül nem volt korlát, ellenben az új műszaki előírások miatt tervezniük kellett. Megtehették volna, hogy figyelmen kívül hagyják a szabályokat és nem építenek korlátot. Végül a zsűri elfogadta a bemutatott terveket.

A heol.hu közösségi oldalán a cikkhez hozzászólók többségének véleménye szerint nem illik a környezethez ez a fajta korlát, illetve úgy vélték, hogy inkább a falak mellé, két oldalra kellett volna szerelni azokat.

Ezt talán Kelemen Lászlóné kommentje foglalja össze leginkább: „Véleményem szerint nagyon torzítja a bazilika látványát! Szükségszerű egy kapaszkodó az tény, de ez a fémszerkezet nem ide illő! Ketté osztja a teret! Az oldalfalra lehetett volna stílusban ide illőt felszerelni, vagy ha már így középre tervezték mindenképpen kőből, fából ami természetes anyag! Így csak a célnak megfelelő amit köszönni lehet, de nem szemet gyönyörködtető látvány!”

Voltak sarkos vélemények, amelyek szerint borzalmas a látvány, és el kellene bontani a korlátot, más a műemlékvédőket hiányolta. Volt, aki azt tette szóvá, hogy a környék tervezésekor a kerekesszékesekre nem gondoltak, (ezzel kapcsolatban megjegyezték, az oldalsó bejáratnál van rámpa, be lehet jutni a bazilikába), de más is megjegyezte, hogy akik rosszul tudnak mozogni, azok nehezen jutnak be a templomba. Mások egy szóval fejezték ki nemtetszésüket, a jaj, ronda, borzalmas, szörnyű, csúnya, gagyi jelzőkkel illették a fém fogódzkodókat. Ritkán, de voltak olyanok is, akik szerint nem rossz az építmény.

A szavazás persze nem volt reprezentatív, és valószínűleg azok sem tartották szükségesnek megosztani véleményüket a közzel, akiket nem zavar a korlát, de megkeressük az Egri Főegyházmegyét, hogy tervezik-e átalakítani a kapaszkodókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában