Költözés

2023.04.07. 11:30

Fogy Eger lakossága, sokan költöznek ki falura a többi városból is

Eger lakossága 420-szal csökkent, a lakások 16 százalékkal drágultak egyetlen év alatt

M. H.

Folytatódott a korábbi években erősödő tendencia, így a főváros mellett a legtöbb vármegyeszékhelyen csökkent az állandó lakosok száma. Közben pedig az legtöbb agglomerációs körzetben található település keresett költözési célpont volt – áll az ingatlan.com legújabb elemzésében. Kiderül belőle az is, hogy Heves vármegyét milyen változások jellemezték és a különböző településeken a költözések következtében hogyan alakultak az átlagos négyzetméterárak.

Heves vármegye székhelyén, Egerben 420-szal, 0,8 százalékkal esett vissza a lakosok száma egy év alatt. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a lakások átlagos négyzetméterára 16 százalékkal 563 ezer forintra nőtt az ingatlan.com elemzése szerint.

A vármegyén belül az egri vonzáskörzetben lévő Ostoros mellett Erdőtelek és Abasár lakosságszáma 1,5-2,5 százalékkal, 44-76-tal nőtt, ezzel pedig a legnagyobb növekedést könyvelhették el. Közben a szóban forgó településeken a lakások átlagos négyzetméterára 46-85 százalékkal 164-514 ezer forintra emelkedett.

Az országos tendenciákat értékelve Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, a drágább lakásokkal rendelkező nagyobb városokban csökkent a népesség, ezzel szemben azok vonzáskörzetében lévő legtöbb településen viszont nőtt. Ennek hátterében az áll, hogy sokan az adott nagyváros viszonylag magas lakásárai miatt kiköltöztek az agglomerációba.
– Egy-egy nagyvároshoz képest annak vonzáskörzetében ugyanis hasonló összegért nagyobb lakóingatlant lehet vásárolni, a lehetőséggel pedig sokan éltek. Emellett több kistelepülés az országban a falusi CSOK-nak köszönhetően ért el bővülést – tette hozzá.

Egy-egy település lakosságszám-változásánál figyelembe kell venni, hogy nemcsak a be- és kiköltözésekről van szó, hanem a népesség természetes alakulásáról, azaz a születések és halálozások különbsége, valamint az egyéb okokból történő lakcím-bejelentkezések is szerepelnek az adatokban. Az országos adatok alapján látszik, hogy egy év alatt Érd lakossága 821 emberrel nőtt, ezzel a budapesti agglomeráció egyik legnagyobb városa vezeti az országos rangsort.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában