Pályázat

2023.04.10. 14:00

Indul a vízelvezető árkok fejlesztése Szűcsiben

Az önkormányzat a TOP-os pályázaton 200 millió forint százszázalékos intenzitású támogatást nyert a csapadékvíz-elvezető hálózat fejlesztésére.

Tari Ottó

Szabó Zsolt országgyűlési képviselő korábban elmondta: a települések infrastrukturális fejlesztése során minden olyan kezdeményezést támogat, amelyek az önkormányzatok életminőségét javítják. 

A mostani fejlesztés során a domboldali szántók alján, a belterület határán 3–400 méter hosszan haránt irányú füvesített földárkot kell létesíteni, ami a domboldali lefolyást felfogja. A földárokban összegyűlő víz továbbvezetését a Rózsa utcai szakaszon három irányba lehetséges osztani annak érdekében, hogy a víz ne koncentráltan egy irányba folyjék. 

A belterületi utcák vízelvezető árkainak rekonstrukcióját összesen mintegy 1600 méter hosszon tervezik. Ez annak érdekében szükséges, hogy az esésirányú, meredek utcák kisebb terhelést kapjanak, és a víz ne tudjon túlzottan felgyorsulni és kiöntéseket okozni. 

A következő akcióterület a középső településrész védelmét szolgálja. Itt a nyilvántartások szerint egy külön helyrajzi számon haladó árok található. Az árok medre az ingatlanok között halad a Szabadság út végétől a Rákóczi Ferenc utcáig. A tervezett kialakításban a földmedrű árok rekonstrukcióját valósítják meg, ha szükséges, energiatörő lassítókkal, hordalékfogóval. 

A negyedik területen a keleti domboldalról lezúduló csapadék okoz elöntéseket. A Táncsics Mihály utcában kell a csapadékot felfogni egy, a domboldalra merőleges árokszakasszal, áteresszel, esetleg hordalékfogóval. Ennek a területnek a levezetését az az árok biztosítja, ami az Ady Endre utca mentén vezeti a vizet a patakba. 

Az ötödik akcióterület az Ágói-patak településen belüli alsó szakaszát foglalja magába mintegy 500 méter hosszon. Ezen a szakaszon a meder erősen elfajult, a mederbe benőtt számos fás szárú növényzeten a hordalék megakad, ezzel kiöntéseket, torlaszokat okozva. 

A tervezett beruházásban a meder eredeti állapotra történő visszaállítása tervezett. Ezenfelül itt található az az árok, amely a Bajza utca fölötti területekről vezeti le a csapadékvizet. Ennek 100 méter hosszon tervezett a profilozása. Március 24-én aláírták a kivitelezési szerződést a nyertes vállalkozóval. A kivitelezési munkák hamarosan kezdetét veszik – számol be a legfrissebb fejleményről a község önkormányzata. A feladattal szeptember 30-ig kell végezni. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában