Fejlesztés

2023.04.14. 19:58

Kis ékszerdoboz lesz majd a hevesi Vicán-tó

Folyamatosan fejlődik Heves, több projekt fut egyidőben.

M. H.

Javában folynak a munkálatok a tónál

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A Hevesi Turisztikai és Vizes Rekreációs Sportközpont Kialakítása komplex program megvalósításának egyik állomása a régi strand presszó lebontása volt, hiszen a közelében alakítják ki az új standfürdő bejáratát. Helyén térköves közterület épül hamarosan padokkal, parkolókkal, esztétikus fásítással. A komplexum főbejáratának elhelyezésével kapcsolatban a városvezető, Sveiczer Sándor kiemelte, hogy a tervek szerint az uszoda téglás kerítését hosszabbítják meg, s egy nagy kapun keresztül biztosítják az átjárást.

– A  komplex turisztikai centrum beruházás első és második üteme már lezárult. Átadtuk az újjáépített Szepessy-Spitzer-kastélyt, valamint több apartman is várja a kikapcsolódni vágyókat. Április elején pedig avattuk a fedett uszodát, már használatba vehették a hevesiek és a térségben élők – fogalmazott.

Mindeközben zajlik az egykori stand területének teljes megújítása és a Vicán-tó rekultivációja, rendbetétele is. Ez a Zöld város projektben zajlik. A Vicán-tó öt és fél hektáros, megújítják a teljes vízfelületet, mederkotrás, szigetek kialakítása szerepel a munkák sorában.

Horgásztavat alakítanak ki, körben futópályával, ennek a része egy csónakázó tó is. A tervezett élőhely-fejlesztés várhatóan gazdagabbá és sokrétűbbé teszi a területet használó, esetleg ott fészkelő, ott élő és átvonuló élőlények állományait. A tó környezete szabadidős, és sportolási lehetőségeket is nyújt majd. A tavat körülöleli majd egy zöld terület, amit pihenésre lehet használni. A polgármester elmondta, a beruházás várhatóan május végére ér véget.

Látható a fejlődés a településen, a komplex projektben már átadták a felújított Szepessy–Spitzer-kastélyt. Az újonnan kialakított telken környezetvédelmi és energetikai központ és egy új építésű rendezvényközpont létesült. A környezetvédelmi és energetikai központ tervezetten mutatja majd be a földhő- és napenergia-hasznosítás módozatait, az energiahatékony építési lehetőségeket és azok előnyeit, az árnyékolás és szellőztetés fontosságát, a víztakarékosság, a többlépcsős vízhasználat, valamint az esővíz-hasznosítás megoldásait, továbbá a környezettudatos kertészeti megoldások összességét. A Viczán- tó felőli oldalon öt új építésű apartmanház készült el különböző építési technológiákkal és fűtési rendszerekkel. Az öt elemből álló nagyszabású közös projekt magában foglalja a Viczán-tó rehabilitációját, a Szepessy-Spitzer kastély felújítását, ökoturisztikai fejlesztést, a fedett uszoda, kültéri medencék és családi apartmanok kialakítását, valamint a strand- és a szálláshelyek fejlesztését.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában