Érdekes közvéleménykutatás

2023.04.20. 16:35

Minczér Gábor szerint 2,5 millió forintot csaltak ki az egri adófizetőktől

Triviális kérdéseket tartalmazó közvéleménykutatósárt fizettek Minczér Gábor szerint. Az alpolgármester csütörtökön tartott sajtótájékoztatót a városházán.

HEOL

Minczér Gábor

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

 A sajtótájékoztató témáját az Egri Városfejlesztési Kft. egykori ügyvezetőjéhez, Nagy Istvánhoz is kapcsolódó közvéleménykutatás adta. 

– Bár a cég profiljába nem illik bele, de 2022 decemberében közvéleménykutatást rendeltek meg. Eger megyei jogú város jövőbeni fejlődését elősegítő, az Egerben lakók véleményeire, igényeire és elképzeléseire épülő felmérés címmel. Azonban 2022 januárjában már készült egy széleskörű felmérésen alapuló városfejlesztési stratégia, a közösségi közlekedéstől, a városüzemeltetésen keresztül a kultúrán át minden területet átfogóan arra is kitérve, hogy körülbelül hol áll a város, és milyen irányba kellene fejlődnie. Érthetetlen tehát, hogy miért rendelt meg a Városfejlesztési Kft. egy a címe alapján ugyanilyen tartalmú közvéleménykutatást – részletezte az alpolgármester. 

Elmondta, az árajánlatok beérkezése után a Poór Csabához köthető Poor Consulting Kft. lett a nyertes. A cégkivonatból pedig kiderül, a mai napig köztartozásuk van, így kissé visszás, hogy egy önkormányzati cég, amely közpénzből gazdálkodik, egy olyan céggel szerződik, amely köztartozásokat halmoz fel. 

– A néhány oldalas, triviális kérdéseket tartalmazó közvéleménykutatásért 2,5 millió forintot fizetett ki a cég. Olyan kérdéseket tartalmaz, mint például, hogy elégedett-e ön a közösségi közlekedéssel. Úgy gondolom, az ilyen kérdésekre mindenki tudja a választ, erre nem kell 2,5 millió forintot kifizetni. A kutatás nem tartalmaz konklúziókat, jövőbeni iránymutatásokat, de további probléma is van vele, hiszen 2022. december 5-én küldte ki az árajánlattételre vonatkozó e-maileket a Városfejlesztési Kft., és érdekes módon, a következő napokban három különböző, szegedi, debreceni cégtől és a budapesti Poor Consultingtól érkezett árajánlat, ám december 5-én már bontási jegyzőkönyvet készítettek, pedig az utolsó árajánlat 7-én érkezett be, a határidő pedig december 8-a volt – részletezte Minczér Gábor. Megjegyezte, további érdekesség, hogy mind a három cég ajánlatán 2021. december 4-e a kiállítás időpontja. 

– Kérdezem, vajon egy ember készíthette ezeket az árajánlatokat, és vajon volt-e a valóságban árajánlat kérés? Ki merem mondani, hogy ez a csalás kategóriájába tartozik, s ez 2,5 millió forintjába került az egri adófizetőknek. Úgy gondolom, fel lehet vetni a felelősség kérdését további szinteken is. Nem csak Nagy István és a Városfejlesztési Kft. felelősségét, hanem akár az Evatáét is. Bár az Evatnak ez egy leányvállalata, a könyvelését az Evat végzi, ezeknek a számláknak oda is be kellett jutniuk, tudniuk kellett róla, hogy megrendeltek egy ilyen közvéleménykutatást – fűzte hozzá Minczér Gábor. 

Megjegyezte, visszás, amikor az Evat képviselői elmondják, mennyi leromlott állapotú önkormányzati lakás van a kezelésükben, s jó lenne ezeket felújítani, s pénzre volna szükségük. - Egyébként 136 millió forintot beállítottunk az eredeti költségvetésben, de a közgyűlés többsége nem ide gondolta felhasználni, és elvették. Ilyen esetekben ez a 2,5 millió forint fontos lenne véleményem szerint az Evatnak. A felelősség az Evaton kívül még a közgyűlési többségé is, amiért Nagy Istvánt a cég élére ültették - összegezte az alpolgármester. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában