Nem jött össze

2023.04.25. 18:30

Nem lesz népszavazás az egri elkerülőről, mutatjuk, hogy miért + videó

Nem lett meg a kellő számú aláírás egy kérdéshez sem. Dr. Pajtók Gábor, a kertvárosi civilek és a Momentum is reagált.

Sz. M. L.

A Helyi választási Bizottság határozata szerint nem lesz népszavazás az Egert elkerülő úttal kapcsolatban Kovács F. László, az Egri Kertvárosért Civil Társaság tagja által benyújtott kérdésekben, ugyanis egyikhez sem gyűlt össze kellő számú aláírás.

Az első kérdés így hangzott „Egyetért-e Ön azzal, hogy Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése készíttessen megalapozó közlekedési tanulmánytervet a 25. számú főút, Eger elkerülő szakasznak Eger belterületét nyugati irányból elkerülő nyomvonaláról?” Ehhez 6700 aláírás gyűlt össze.

A második: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Eger belvárosát keleten elkerülő út nyomvonalváltozatai közül a településrendezési eszközök módosítása során kizárólag azt támogassa Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése, amely úgynevezett külső nyomvonalként az egri 0589/2 hrsz-ú ingatlanon halad keresztül és az amely az Újsor utcától, az Íj utcától és a Nagy-Eged utcától légvonalban legalább 500 méter távolságra húzódik?” Ehhez 8808 szignó érkezett. 

A harmadik pedig a következő: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Eger közlekedési gondjainak enyhítése érdekében Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése a településrendezési eszközök módosítása során támogassa a 25. számú főút, Eger elkerülő szakasz megvalósulását?” Ehhez összesen 8985 aláírás érkezett.

Az eredményhez kapcsolódva, dr. Pajtók Gábor Eger és térsége országgyűlési képviselője közleményt adott ki.

– A helyi népszavazás a demokrácia egyik alapvető intézménye. Sajnálatosnak tartom, hogy a jó szándékú állampolgári kezdeményezés azért nem vezetett eredményre, mert önző módon egyesek politikai termékként kezelték. Egyes pártok félresöpörve a civileket megpróbálták kisajátítani a népszavazási kezdeményezést. Nem Eger és nem az elkerülő út volt számukra a fontos, inkább a saját politikai ambícióik. Mindannyiunk közös érdeke, hogy az elkerülő út megvalósulhasson ezért továbbra is folytatom a párbeszédet az érdekeltekkel és a kormányzati szervekkel –  írta dr. Pajtók Gábor.

Kovács F. László pedig egy videóban fejti ki a népszavazással kapcsolatos híreket. Mint mondta, Lázár János  Építési és Közlekedési Miniszter bejelentése nyomán a kérdések egy része okafogyottá vált.

Az egri Momentum is reagált egy közleményben a fejleményekre, szerintük Mirkóczki Ádám polgármester miatt hiúsult meg a népszavazás.

–  Az 1-es számú kérdéshez csupán 17 aláírás hiányzott, így fellebbezésre kérjük a népszavazási kezdeményezést benyújtó Egri Kertvárosért Civil Társaságot. Hiába gyűjtött tehát csak a Momentum 7713 aláírást, a helyi civilekkel közösen pedig 8800-at, a többi politikai szereplő passzivitásának köszönhetően végül úgy tűnik, meghiúsul a népszavazás. Pedig annyian bizonygatták, hogy támogatják a népszavazást – köztük Mirkóczki Ádám polgármester, aki aztán jórészt semmit nem tett a kampány sikeréért, és csupán 33 aláírást adott le. A számok tehát megmutatták, hogy ki a hiteles és cselekvő erő Egerben, ki hajlandó dolgozni is a városért – írták a közleményben.

Szerintük a gyűjtés eredményében közrejátszott az is, hogy az egriek joggal érezhették úgy, hogy már az aláírásgyűjtés befejezése előtt győztek.

– Lázár János építési és beruházási miniszter ugyanis a kampányt látva bejelentette, hogy a kormány meghajol az egriek akarata előtt, és a helyiek által támogatott, külső elkerülő út épül meg, nem pedig a hangosabb és környezetszennyezőbb belső. Az egriek tehát végül győztek – és nem csak a Fidesszel, hanem a gyűjtést szabotáló Mirkóczki Ádám polgármesterrel szemben is. Erre pedig minden helyi emlékezni fog egy év múlva, az önkormányzati választásokon is – hangsúlyozta véleményét a Momentum Mozgalom egri szervezte.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában