Évforduló

2023.04.20. 18:46

Sokat jelent Blaskó János az egykori diákjainak, az egri egyetemen emlékeztek rá + fotók

Nem csak művészként és pedagógusként, hanem emberként is fontos volt diákjainak.

Sz. M. L.

Dr. Pajtók Gábor, Saárossy Kinga és Blaskó Balázs a kiállításon

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– A tudományok és a művészetek javára. Ezek gróf Eszterházy Károly szavai, melyek intézményünk alapításához köthetőek – mondta dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora a Blaskó János művésztanár születésének 100. évfordulójára megjelent kötet bemutatóján.

A rektor ismertette köszöntőjében, hogy Blaskó János 1962 januárjában került Egerbe, ekkor lett az akkor a Líceumban működő iskola adjunktusa, s ugyanabban az évben decemberben már művészeti tanszékvezető volt. Egészen 1980 december végéig tartott ez az időszak. A rektor szavai szerint Blaskó János munkáját a főiskola elismerte, de a hazai oktatásügy számára is fontos volt tevékenysége.

Az eseményen Blaskó Balázs, az egri Gárdonyi Géza Színház direktora Áprily Lajos, A kor falára című versét mondta el édesapjára emlékezve. 

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Blaskó János életműve előtt tisztelegve 2019-ben megjelent egy kötet, melyet Feledy Balázs művészeti író mutatott be és egyben megnyitotta a művész válogatott munkáiból álló kiállítást a Líceum Titter Pál könyvtárában. Elmondta, habár a festőművész 1919 áprilisában született, sajnos a járvány miatt nem volt mód akkoriban emlékezni a százéves évfordulóról.

– Ez a kiadvány Blaskó János teljes életművét képes felmutatni képekkel. Négyen is írtak bele emlékező sorokat, egyrészt Csányi Attila, Földi Péter festőművész, Finta József építész, és Antal István szerkesztő és újságíró. A könyv változatos. Az életmű minden fontos kérdését feltárja – emelte ki.

Kopócsy Anna, aki tanulmányt készített a festőművész és tanár életművéről, mindent megkapott a családtól.

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Nem sokat tudtam róla, míg véletlenül művei közelébe nem sodort az élet. Kiderült, hogy itt egy hatalmas kincs van, amivel valamit kezdeni kéne. Az én tanulmányom csak a kezdet – fogalmazott.

Fábián László író, aki a Blaskó családhoz hasonlóan Zsennyében él, elmondta, 1970-ben katonaszolgálatra kellett Egerbe jönnie, s néhány társa Blaskó-tanítvány volt. Mint fogalmazott, akkor hallott róla először, diákjai gyakorlatilag imába foglalták a nevét. Mint mondta, a közép-európaiság lenyomata az egész művészetében jelen van.

Az egykori pedagógust több tanítványa is méltatta. Lengyel László, a Szépművészeti múzeum nyugalmazott vezetője úgy fogalmazott, diákjainak nem csak mint tanár és művész, de mint ember is fontos volt Blaskó János. Tanszéki szalont szervezett, s az évfolyamok válogatott munkáiból állandó kiállítás lógott a tanszék falain.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában