Terepbejárás

2023.05.23. 19:38

A teljesen megújított Kiskörei Vízlépcsőt járták be + fotók

Cél a biztonságos üzemeltetés volt.

M. H.

A vízlépcsőt is felújították

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az 50 évvel ezelőtt, 1973. május 16-án átadott Kiskörei Vízlépcsőnek kulcsszerepe van az alföldi öntözőrendszerek vízigényeinek biztosításában, az ár- és belvízveszély elhárításában, valamint a Tisza-tó vízszintjének fenntartásában. A hazai vízgazdálkodásban kiemelt jelentőséggel bíró műtárgy az évek során elöregedett, felújítása és teljes körű rekonstrukciója európai uniós forrás bevonásával valósult meg.

A Kiskörei Vízlépcső
A Kiskörei Vízlépcső
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A 2022 októberében átadott, a Kiskörei Vízlépcső biztonságos működését hosszútávon biztosító, átfogó fejlesztést és rekonstrukciót projektlátogatás keretében mutatták be az európai uniós program monitoring bizottságának tagjainak kedden.

A csoportot Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kiskörei szakaszmérnöke vezette körbe. Előtte beszélt a létesítmény születéséről, majd a mai szerepéről is. Mint mondta, kisebb és közepes árhullámoknál az érkező uszadékot és hulladékot fel tudják fogni, s azt szét is válogatják. Szólt a 2000-es cianid szennyezésről is, melynek enyhítésében óriási szerepe volt a vízlépcsőnek.

Fejes Lőrinc, a Kiskörei Vízerőmű szakaszmérnöke
Fejes Lőrinc, a Kiskörei Vízerőmű szakaszmérnöke 
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Mára már kiterjedt igényeket elégít ki a tó. Páratlan és gazdag az élővilága, emellett kiépült körülötte a kerékpárút, s a turizmus is nagymértékben megerősödött – részletezte.

Végül beszélt a rekonstrukcióról is. Elmondta, a cél a biztonságos üzemeltetés volt. Megújultak mások mellett a betonfelületek, az acélszerkezetek, az elektromos és hidraulikus rendszerek is. A tájékoztató után a csoport megnézhette a vízlépcsőt, illetve a hallépcsőt is.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában