Segítség

2023.05.10. 17:25

Az önállóbb életre kínál lehetőséget a Gyöngyház a fogyatékkal élőknek Egerben

Tizennyolc értelmi fogyatékossággal élő, vagy autista fiatal felnőtt kezdhetne jövőre új életet Egerben egy uniós pályázat nyomán.

Tóth Balázs

Eger belvárosában kapnak lakhatási lehetőséget fogyatékossággal élő felnőttek

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Támogatott lakhatást tervez indítani a hevesi vármegye székhelyén az ikladi Gyöngyház Egyesület, amely projektnyitó tájékoztató előadást tartott kedden délután az egri Civil Házban. A civil szervezetet Apostol András, az egyesület elnöke mutatta be. Mint mondta, az egyesületet 1995-ben hozták létre olyan emberek, akik elkötelezettek amellett, hogy jobbá tegyék a fogyatékkal élők életét, s úgy vélik, volna még mit tenni ezen a területen. Már 2005-ben indították el lakóotthon szolgáltatásukat, nappali támogató szolgálatukat, a fejlesztő foglalkozásokat, majd később a támogatott lakhatást a Pest vármegyei településen. Úgy gondolják, a fogyatékkal sem lehet méltóság nélkül élni.

Ezután Darab Anita intézményvezető mesélt az ikladi lakóotthonról, az akkreditált foglalkoztatásról, ahol a fogyatékkal élők szőhetnek, kerámiázhatnak, kertészkedhetnek. Mint mondta, a támogatott lakhatás programjuk 2016-ban indult négy fővel, ez 2020-ban 11 bent lakóra emelkedett, míg idén 19-re nőhet a szolgáltatást igénybe vevők száma, jelenleg az engedélyek beszerzése van folyamatban.

Az Egerbe tervezett lakhatásról az intézményvezető elárulta, három, lehetőleg belvárosi, vagy ahhoz közeli lakást szeretnének megvásárolni, valamint egy nappali intézményt, támogató szolgálatot is létrehoznak, ennek helyszíne a Zúgó utcában lesz. A lakások hat ember fogadására lesznek alkalmasak. Az Európai Uniótól 402,3 millió forintot nyertek, ez csak az elindításra költhető, ha úgy adódik, önerőt is kell hozzátenniük. A kötelező fenntartási időszak öt év, de ennél többet szeretnének biztosítani. A szolgáltatást térítés ellenében lehet majd igénybe venni, a lakhatási költséget, az étkezést és a személyes szükséglet szerinti szolgáltatásokat (kíséret, szállítás, fejlesztés) finanszírozzák ebből, s az összeg személyenként változó aszerint, ki mit vesz igénybe.

Darab Anita elmondta, azért választották Egert a projekt helyszínéül, mert a pályázatot megyeszékhelyekre, nagyvárosokra írták ki. Egerben, valamint az Egri járásban pedig nem volt támogatott lakhatási szolgáltatás. Kifejtette, így bővül a szociális gyűrű a városban, amely egyébként kulturális, sport, szabadidős, foglalkoztatási, egészségügyi, kereskedelmi lehetőségekkel is tele van az önállóbb életre képessé váló enyhe értelmi fogyatékossággal élő, vagy autista fiatalok, felnőttek számára.

Közölte, a tájékoztatás most indul, de további szakmai találkozókat, ismeretterjesztő eseményeket is terveznek, céljuk a fogyatékkal élők integrálása, elfogadtatása.

Apostol Viktória, az ikladi Gyöngyház Egyesület szakmai vezetője elmondta, a személyes szolgáltatásokat aszerint vehetik igénybe a beköltözők, hogy - ez egy másfél-két órás interjú során kiderül –, milyen képességekkel, kompetenciákkal rendelkeznek és minek a javítására, támogatására van szükségük. Megtudtuk, ezt az eseményt azért szervezték, legyen egy tér, ahol létrejöhet az első valódi találkozás, az érintett szülők, fiatalok, idősek számára, és megtudják, mi is ez a lehetőség. Igyekeznek eloszlatni a félelmeket, megválaszolni a kérdéseket. Sokszor legbelül tudja a család, el kell induljon a leválás, ami nehéz folyamat, de könnyebb, ha megtudják, hol tud gyermekük új életet kezdeni, S milyen gondoskodást, figyelmet kap.

Az eseményen az ikladi támogatott lakhatást igénybe vevők közül is részt vettek hárman, akik személyes élményeikről, saját életükről beszéltek a jelen lévőknek, főleg szülőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában